Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionsrådet Malin Lauber(S) ser en chans till maktövertagande. Foto: Clary Kroon/SVT

S i Växjö utmanar M: ”16 år vid makten har gjort dem självgoda”

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna i Växjö styr i minoritet efter att de brutit samarbetet med Miljöpartiet. Det gör att Socialdemokraterna nu ser en chans att ta över makten efter valet.

– Det öppnar upp för att Miljöpartiet ska snegla åt oss och det hoppas jag så klart. Vi behöver bli många partier som vill prioritera välfärden före skattesänkningar, säger Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition.

Socialdemokraterna kampanjar nu hårt för att Växjö behöver ett nytt ledarskap.

Valet 2022 Småland

– Det är uppenbart att Växjö behöver ett maktskifte. Efter 16 år med moderat styre har de blivit ganska självgoda. Vi behöver ett ledarskap som lyssnar mer på våra invånare och medarbetare än pratar själva, säger Malin Lauber (S).

S största parti i Växjö 

Moderaterna i Växjö har lett kommunen i 16 år och har ett starkt stöd, med 29,5 procent i förra kommunvalet jämfört med till exempel i riksdagen där stödet var 19,8 procent.

Trots starkt stöd för Moderaterna vid kommunvalet 2018 blev Socialdemokraterna kommunens största parti med 30,7 procent av rösterna.

– Det är klart att det är viktigt att vara det största partiet. Inte storleken i sig, utan att vi vet att vi har många Växjöbor i ryggen när vi kommer med våra förslag. Jag tycker också att det är viktigt att majoriteten lyssnar på det största partiet, vilket man inte alltid har gjort, säger Malin Lauber (S).

Även Anna Tenje (M) tycker att det är viktigt att vara det största partiet, men hon ser att det är ännu viktigare att ha många “vänner” i kommunfullmäktige.

– Vi eftersträvar att vara det största partiet, men i politiken handlar det om vem som har flest vänner. Jag vurmar för hela alliansen. Växer Moderaterna på deras bekostnad så är det inte säkert att det är så bra för oss som helhet, men jag tänker gärna att jag vill växa på Socialdemokraternas bekostnad, säger hon.

Ställer sig olika till samarbete med SD

Både Moderaterna och Socialdemokraterna öppnar upp för ett brett samarbete med de andra partierna i kommunfullmäktige, men när de kommer till Sverigedemokraterna skiljer de sig åt.

I klippet berättar båda partierna hur de ser på ett samarbete med SD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet