Flyttbara hus ger flexiblare asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

I Ankarsrum testas nu Västerviksmodellen. Flyttbara hus ska placera asylsökande nära skolor, butiker och föreningar.

– Risken med stora flyktingförläggningar som ligger avsides är att de asylsökande inte kommer in i det svenska samhället, säger Tomas Kronståhl (S) kommunalråd i Västerviks kommun.

För att göra det lättare att placera asylsökande mer centralt provar Västerviks kommun nu en ny väg, som döpts till just Västerviksmodellen.

Modulhus för asylsökande

En av grundtankarna är att asylsökande ska placeras nära skolor, butiker och föreningar.

För att göra det möjligt har kommunen bestämt sig för att använda modulhus. Modulhusen är snabbare att få på plats och är byggda för att kunna flyttas vid behov

Ankarsrum först ut i landet

Asylsökande behöver integreras snabbare i samhället och även här kan modulhus bli en lösning, det menar Tomas Kronståhl.

Många andra kommuner visar nu intresse för modellen men samhället Ankarsrum utanför Västervik är först ut i landet med att bygga de här modulhusen.

I Ankarsrum bygger det kommunala byggbolaget Västerviks Bostads AB fyra modulhus. Vid månadsskiftet september/oktober kommer omkring 50 asylsökande att flytta in.

Sex personer i trerummare

Vid månadsskiftet kommer det att stå fyra modulhus i Ankarsrum, Västerviks kommun går in med både mark och pengar. Totalt kommer det att finnas åtta lägenheter med kapacitet för 48 asylsökande.

Varje lägenhet har en storlek på cirka 70 kvm – vilket innebär att sex personer får dela på en trerummare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Modulhus för asylsökande

Mer i ämnet