Här ska Ljungbys nya moské byggas – köper mark av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Under lång tid har Ljungbys muslimer bara haft en enkel lokal att vistas i. Men nu har föreningen Svenska muslimer i Ljungby köpt en tomt som ligger på Rosendals handelsområde – där en moské inom kort kan börja byggas.

Föreningens ordförande Abdelhak Lahouaichri är glad över att föreningen snart kan ha en egen moské att gå till.

– Vi är mycket glada att vi har fått den här platsen, men en moské här i Ljungby borde ha byggts för länge sedan eftersom det är tusentals muslimer som bor i Ljungby kommun. Alla andra religioner har sina lokaler men vi har ingen alls, bara en liten lokal som vi hyr på andra våningen.

Ljungby

Tomten på Rosendals handelsområde i Ljungby är på 2500 kvadratmeter, och på den fastigheten ska föreningen bygga en lokal som är 400 kvadratmeter stor.

Medlemmarna samlar in pengar efter förmåga

Abdelhak Lahouaichri räknar med ett slutpris på omkring fem miljoner kronor, pengar som ska samlas in från föreningens medlemmar.

– Vi har många medlemmar som kan tänka sig att donera pengar till bygget. Vissa skänker 50 000 kronor, medan andra kanske bara bidrar med 500 kronor. Det här är viktigt för många muslimer som vill delta och samla in pengar, säger Abdelhak Lahouaichri.

Byggnaden som ska uppföras på platsen är en enkel moské utan minaret, som ska ha en ljus träpanel för att smälta in bland övrig bebyggelse i området.

Om bygglovet godkänns måste bygget starta inom tolv månader från det att föreningen betalat köpeskillingen, vilket enligt föreningens ordförande är planerat att ske under vecka tolv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet