Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här kan det planerade moskébygget i Växjö komma att se ut. Nu ska församlingen bland annat samla in pengar från sina medlemmar.

Så ska moskén i Växjö se ut – nu ska medlemmar bidra med 10 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Ritningarna är klara och byggplats utsedd till moskébygget i Växjö. För att få fart på bygget är förhoppningen nu att 1 000 medlemmar ska samla in eller skänka 10 000 kronor vardera.

Ismael Abuhelal är imam i församlingen och är en av dem som har drivit frågan om att bygga en moské i Växjö.

– Det här betyder väldigt mycket och är en dröm som jag har haft sedan 1988.

Församlingen startade sin verksamhet på Pär Lagerkvists väg i Växjö i september 1988. Dagens moské vittnar inte om verksamheten utan ser mer ut som en helt vanlig skola inrymd i baracker.

Den nya moskén planeras att byggas på samma plats i stadsdelen Araby där den nuvarande moskén ligger. Den nya moskén beräknas kunna ha plats för 1 400 personer. Den ska byggas i två våningar.

Även en minaret för böneutrop planeras att byggas. Stiftelsen Växjö muslimer fick sommaren 2021 tillståndet om böneutrop vid den nuvarande moskén förlängt med två år.

I klippet ovan berättar Ismael Abuhelal mer om projektet.

En träffpunkt för muslimer i Växjö

– Moskén för oss muslimer betyder väldigt mycket och det är inte bara en plats att gå till för bön, utan även en träffpunkt och en plats där man kan lära sina barn olika saker. Så den har väldigt stor betydelse, säger Ismail Abuhelal.

Gåvan på 10 000 kronor som 1 000 medlemmar ska bidra med betyder mycket för Växjös muslimer. Planen är att moskén ska stå färdig på platsen om ungefär fem år.

– Inom fem år, kanske sex år, har vi en färdig moské i Växjö och det ser jag fram emot och längtar efter, säger Ismail Abuhelal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet