Olof Engstedt på Sportfiskarna visar upp en gäddhona som är fylld med rom. I klippet får du se när han provfiskar i nya våtmarken norr om Kalmar. Foto: SVT/Clary Kroon

Här skapas lekområden för gäddor – viktig fiskevårdsåtgärd vid kusten

Publicerad

Den nya våtmarken som anlagts norr om Kalmar kommer inte bara förbättra Östersjöns mående utan också ge nytt liv till fiskar längst kusten. 

Många av Östersjöns fiskar, som gädda och abborre, fortplantar sig i grunda vikar och kustnära våtmarker. De här platserna har blivit färre genom bland annat utdikning och kustexploatering.

På senare år har våtmarker återskapats längst ostkusten för att skapa lek- och uppväxtområden till fiskarna.   

– På många ställen har gäddan minskat otroligt mycket och på vissa ställen, som östra Öland, har den försvunnit helt. Här i Kalmar har vi lite gädda kvar och då kan vi hjälpa beståndet genom att göra sådana här våtmarker. De blir perfekta lekområden för både gädda och abborre, säger Olof Engstedt, från organisationen Sportfiskarna.

Tusentals gäddor kan leka i våtmarken

Olof Engstedt har varit med och drivit projektet för att den nya våtmarken i Törnerum norr om Kalmar skulle bli verklighet. Han tror att den kan få stor betydelse. 

– Nu i år när våtmarken är ny är det inte så många som hittar upp hit, men om mellan tre till fem år kan det vara tusentals gäddor som kommer tillbaka hit och leker. Då har vi förbättrat fiskbeståndet på kusten och skapat ett bättre fiske, men även skapat bättre möjligheter för miljön att återhämta sig.  

I klippet visar Olof Engstedt också den nyanlagda fisktrappan och provfiskar i den nya våtmarken. Det visar sig att ett par gäddor redan letat sig upp för att släppa ut rom och mjölke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.