En av 3D-skrivarna jobbar med att göra en del till ett skyddsvisir. Foto: Clary Kroon/SVT

Här skapas 3D-utskriven skyddsutrustning till vården

Publicerad

Det råder internationell brist på skyddsutrustning till vården. För att hjälpa till i kampen mot coronaviruset pågår nu tillverkning av skyddsvisir med hjälp av 3D-skrivare i Växjö.

I helgen jobbar 3D-skrivare, både på AV-media och på Videum Innovation Lab i Växjö förfullt för att tillverka delar till skyddsvisir för vården. 

– Vi hoppas att vi i helgen ska hinna tillverka 200, eller kanske 300 stycken, säger Silvia Estadella, projektledare på Videum Innovation Lab. 

Hur stor betydelse har ett sådant här initiativ? 

– Det har stor betydelse att vi på kort tid kan ställa om andra verksamheter och hjälpas åt. Det är jätteviktigt, säger Per Tikkanen, som jobbar på AV-media på Region Kronoberg.

Sami Thawaba, Per Tikkanen och Silvia Estadella har jobbat hela helgen med 3D-utskrifter. Foto: Clary Kroon/SVT

Fler kan hjälpa till

Den som har tillgång till en 3D-skrivare kan få tillgång till ritningen till den modell som Region Kronoberg efterfrågar, och på så sätt hjälpa till genom att skriva ut och lämna in de färdiga delarna.  

Snart kan 3D-skrivarna också komma att användas till fler producenter som efterfrågas till vården. 

– Det görs prototyper nu till delar till munskydd och respiratorer nu som man ska kunna skriva ut, så vi väntar på besked, säger Silvia Estadella. 

I klippet får du se hur tillverkningen går till. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.