Småländska politiker kräver svar om Kronobergs slottsruin: ”Staten måste ta ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

I år spärras ännu mer av Kronobergs slottsruin av för besökare – förfallet blir en allt större säkerhetsrisk. Nu går småländska politiker ihop för att kräva att staten tar ansvar.

Vid Helgasjöns strand ligger slottsruinen, med anor från medeltiden. 1542 intog Nils Dacke borgen och styrde det upproriska Småland mot Gustav Vasa.

I dag är ruinen ett av länets mest populära resmål, men de gamla murverken rasar allt mer. Efter en ny besiktning kommer fler delar av ruinen vara avspärrade den kommande sommaren än tidigare.

Växjö

Vi följde med Kulturparken Småland som driver besöksverksamheten till ruinen. Se förfallet – i klippet ovan.

Skriver brev

Nu har Småländska politiker bestämt sig för att ställa krav till Statens fastighetsverk (SFV) som förvaltar byggnaden.

Kommunstyrelsen i Växjö och regionstyrelsen i Kronoberg formulerar nu på en skrivelse till generaldirektören, för att få till stånd en långsiktig plan. De exakta formuleringarna är inte beslutade ännu.

– Prio ett är att ruinen inte blir mer ruin än den redan är, säger Gunnar Nordmark, gruppledare för Liberalena i Växjö.

Samtidigt kommer riksdagsledamoten Katarina Brännström (M) från Växjö, skriva en fråga till kulturministern Jeanette Gustafsdotter (S) i veckan.

– Jag måste lyfta frågan så regeringen förstår hur dåligt man hanterar kulturarvet som hamnar under det statliga ansvaret. Det största fokuset blir alltid på Stockholm och storstäderna, vi som bor avsides får mindre och mindre, säger hon till SVT.

Sänkta anslag

Förra året uppgav Statens fastighetsverk för SVT att budgeten bara räcker till att ”lappa och laga” slottsruinen, men att förfallet kommer fortsätta.

Men Kronobergs slottsruin är inte ensam – 2018 rasade delar av ett torn på Bohus fästning och förra året spärrades Kungagraven i Kivik av på grund av rasrisken.

Myndigheten äger runt 160 så kallade bidragsfastiheter, från kungliga slott till fornminnen. I årsedovisningen för 2020 skriver SFV att de har särskilt svårt att prioritera insatser för att bevara kulturvärden, eftersom det underhåll som anses nödvändigt för säkerheten har högsta prioritet.

I år har anslaget sänkts med 10 miljoner kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet