Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är full rulle i Christer Svenssons arbetsrum. Se i klippet hur det går med modellbyggnaden av Liatorps gamla möbelfabrik. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Här väcks Liatorps gamla möbelfabrik till liv – som miniatyrmodell

Uppdaterad
Publicerad

Hemma hos Christer Svensson i Liatorp i Älmhults kommun, pågår ett unikt byggprojekt, i en väldigt liten skala. Han ska återskapa byns gamla landmärke, Qvarnströms möbelfabrik, som miniatyrmodell.

Nu hoppas Liatorps kultur-och samhällsförening att byns historia ska lyftas fram i nytt ljus. Det var i Qvarnströms möbelfabrik som Ingvar Kamprad, Ikeas grundare, tillverkade några av sina första möbler.

– Egentligen ville Kamprad köpa fabriken, men det ville inte ägaren eftersom han tyckte Kamprads idé om Ikea lät så osäkert, säger Rolf Lideberg, en av initiativtagarna till modellbygget.

Älmhult
Byggnaden brann år 1965, och detta är ett av få foton som finns bevarade på Qvarnströms möbelfabrik. Foto: Greta Fasth (1965)

Det är modellbyggaren Christer Svensson som fått uppdraget att återskapa fabriken, men det har inte varit enkelt eftersom det inte finns några originalritningar bevarade.

– Vi har fått titta på gamla fotografier, säger Christer Svensson.

Nästa sommar beräknas miniatyrmodellen vara klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älmhult

Mer i ämnet