Bätteropps hästsällskap brukar rida inom 200 meters avstånd från den planerade vindkraftparken. Foto: SVT/TT

Ridskolan orolig när stor vindkraftpark ska byggas

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer Sydsveriges största vindkraftpark att börja byggas i Alebo utanför Mönsterås, men det är inte helt utan protester.

Ridskolan Bätteropps hästsällskap menar att det finns stor risk att hästarna blir rädda och att det då kommer bli fara för ryttarna.

Bätteropps hästsällskap har sina lokaler i närheten, några hundra meter bort.

– Det är en stor oro för oss ryttare. Vi kommer inte att våga rida i närheten, säger Julia Pettersson, som är en av medlemmarna i Bätteropp Hästsällskap.

De är oroliga för att hästarna ska bli rädda, vilket de menar skulle vara farligt för ryttarna. Istället vill de att vindkraftverken ska placeras längre bort, men det är inte ett alternativ, menar Stena Renewable som ligger bakom projektet.

Förstår oro

– Vindkraftverken behöver inbördes avstånd för att fungera, så skulle man göra något så är det att inte bygga dem, och det tycker vi inte är ett rimligt alternativ, säger Dan Sandros, projektchef på Stena Renewable.

–  Vi förstår att det finns en oro men samtidigt har det föregåtts av en lång rad prövningar i flera instanser när det här tillståndet har tagits fram. Och vi tycker att fördelarna överväger nackdelarna i det här fallet, säger Dan Sandros.

Vindkraftsparken i Alebo

Projektet startades av Statkraft Södra Vindkraft 2014, men köptes av Stena Renewable sommaren 2019.

Byggnationen kommer påbörjas under våren 2020 och ska vara klart för drift i början av 2022.

Alebo utanför Mönsterås valdes på grund av att det blåser mycket i området.

Vindkraftsparken kommer bestå av 36 vindkraftverk, där varje verk är 200 meter höga med rotorer 150 meter i diameter.

Den beräknas kunna leverera el för 100 000 villor.

Projektet beräknas kosta 1,7 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.