Foto: TT/Facebook Montage:SVT

Proteststorm mot Centerpartiets politikerskola på arabiska

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet i Kalmar ordnar en politikerskola på arabiska i Nybro. Det har väckt starka reaktioner på de sociala medierna.

Centerpartiet Kalmar län publicerade tidigare i veckan information via sin Facebooksida om att det ska arrangeras en politikerskola på arabiska i Nybro. Kursen inriktar sig främst till nyanlända som inte hunnit lära sig svenska.

– Anledningen till att vi valde oss att använda det arabiska språket beror på att den större delen av de nyanlända i Nybro talar arabiska, kursen handlar om att förstå det politiska systemet i Sverige, säger riksdagsledamoten Anders Åkesson (C).

Värva nya medlemmar

Konceptet med Centerpartiets politikerskola har gjorts vid flera tillfällen tidigare. Tanken är att få fler människor engagerade inom politiken, men det är också en möjlighet att locka fler medlemmar till partiet.

– Vi har gjort det här i över 40 år, det är inget nytt. På 1960-talet hade vi liknande politikerskolor för arbetskraftsinvandrarna från Finland och dåvarande Jugoslavien. Då körde vi kursen på finska och jugoslaviska, säger Anders Åkesson (C).

En het potatis

Informationen om den arabisktalande politikerskolan har skapat hätska diskussioner på partiets Facebooksida. Bland annat har Sverigedemokraten Mattias Karlsson kommenterat händelsen:

”Vi har uppenbarligen helt olika syn på vad integration innebär. För att inte tala om assimilering, som ju är ett skällsord inom multikulticentern. Lycka till med att ”stärka svenska värderingar” tillsammans med det här partiet Anna-Kinberg Batra”.

Vad tänker du om reaktionerna som uppstått?

Jag blir inte så förvånad, mer bedrövad. Det är tragiskt att folk uttrycker sin rädsla på det här sättet. Dessa reaktioner understryker att vi måste förstå varandra bättre, de människor som kommer till vårt land behöver integreras för att kunna bidra till det svenska samhället, säger Anders Åkesson (C).

Politikerskolan kommer att hållas vid tre tillfällen i Nybro under kvällstid med start på tisdag i nästa vecka. Drygt 15 personer har hittills anmält sitt intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.