Carina Persson, regionpolischef i Syd, tror att ett beslut kan väntas innan årsskiftet. Foto: TT

Kalmar och Kronobergs län ska slås ihop till ett polisområde

Uppdaterad
Publicerad

I ett nytt förslag ska Kalmar och Kronobergs polisområden slås ihop. Blekinge, som varit uppdelat i två polisområden, väntas ingå i samma polisområde som nordöstra Skåne.

I ett nytt förslag som regionchefen för polisen i Syd fick på sitt bord i dag väntas en del förändringar av de nuvarnade polisområdena.

– Kronoberg och Kalmar blir ett polisområde. Ett annat blir Blekinge och nordöstra Skåne om förslaget går igenom.

Vad innebär det här i praktiken?

– Vi har tvingats till för långa transporter ifrån att man frihetsberövat någon till en arrest. Sträckorna hoppas vi minska genom detta förslag.

Enklare samverkan

– Det innebär även att cheferna för polisområdena får ett enklare sätt i en samverkan som är viktig. Det vill säga att man har max 1-2 länsstyrelser och åklagarkammare att samverka med istället för fyra stycken som det finns nu.

När man gjorde om polisområdena för inte länge sedan vad var ledstjärnan då?

– Då ville man ha lika stora och bärkraftiga områden. Men detta nya förslag ska inte rubba balansen i de olika polisområdena.

Beslut ska tas av rikspolischefen

Kommer antalet poliser påverkas av detta förslag?

– Nej, vi kommer ha de poliser vi har i region Syd. Som alla vet behöver vi fler polisanställda men fram tills att vi får det är det viktigt att vi använder våra resurser så klokt som möjligt.

Beslutet om förändringar i polisområdena väntas tas innan årsskiftet av rikspolischef Dan Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.