Det tog flera timmar för räddningstjänsten att få branden i Lönneberga under kontroll. Foto: Räddningstjänsten Hultsfred

Flera skogsbränder i Kalmar län – helikoptrar vattenbombar

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan elva på fredagsförmiddagen kom ett larm om skogsbrand väster om Lönneberga i Hultsfreds kommun. Branden spred sig till cirka 12 hektar men var under kontroll framåt kvällen. Vid 13.30-tiden på fredagen kom ett larm om ännu en skogsbrand, denna gång i Finsjö i Mönsterås kommun. Där pågår släckningsarbetet.

Enligt Vimmerby tidning brann det till en början på ett cirka sex hektar stort område. Branden spred sig och vid 14.30-tiden brann det på ett område som var ungefär 12 hektar, berättade Hultsfreds räddningschef, Michael Hesselgård för SVT Nyheter Småland.

Vid 17.30-tiden meddelade Michael Hesselgård att branden var på ett cirka 450 gånger 200 meter stort område och att läget lugnat sig.

– Man kan väl säga att den är under kontroll. Men det är ett jätteområde som fortfarande brinner, skulle vinden vända kan det nog blossa upp igen.

Två helikoptrar från Jönköping har vattenbombat området och räddningstjänsten i Hultsfred har fått förstärkning från andra stationer.

Kommer arbeta hela helgen

Styrkor från Vimmerby, Mariannelund, Målilla och Mörlunda är med och hjälper till i arbetet med att stoppa branden.

Enligt Michael Hesselgård kommer de troligtvis att få arbeta med branden hela helgen och även en bit in på nästa vecka.

– Vi kommer köra på med samma bemanning till 22-tiden ikväll och under natten är det tio personer på plats. Sedan kör vi igång imorgon bitti igen.

Branden i Mönsterås

Vid skogsbranden i Mönsterås pågår fortfarande släckningsarbetet. Det är svårt att komma runt branden på grund av den svåra terrängen berättar Johan Woxö, inre befäl vid räddningstjänsten i Högsby, Mönsterås, Oskarshamn, strax innan 19-tiden. Det brann då på en yta på cirka 700 gånger 200 meter.

– Vi har en sydlig vind som kantrar, så som det ser ut just nu har vi inte kontroll på det.

Räddningstjänsten har fått hjälp från flera håll, bland annat har de fått kalla in styrkor från Öland. På plats finns ungefär 30 brandmän. Två helikoptrar hjälper till med släckningsarbetet och ett brandflyg från Öland undersöker så det inte blir bränder i närliggande områden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer