– Det finns mycket som kan gå snett under processen med att brygga öl hemma, desto roligare är det när det blir som man vill, säger Pelle Skogberg som är nybliven chefredaktör för tidskriften Hembryggaren. Foto: Karin Ahlgren

Hembryggning av öl – en växande hobby

Publicerad

Han är nybliven chefredaktör för medlemstidningen Hembryggaren. Men sitt intresse för att brygga öl hemma har han haft mycket länge. Och det har utvecklats med tiden.

– Det har blivit en hobby som ger mig möjlighet att nörda ner mig och lära mig mer om processen. Om varför ölet blir som det blir och hur man gör för att få det som man vill, säger Pelle Skogberg.

För dagen har han tagit ut sitt bryggverk i trädgården i Långaström, mellan Kalmar och Nybro, för att visa lite av hur öl bryggs. Och detta med att faktiskt brygga utomhus, har blivit lite av en trend det med. Kanske på grund av coronapandemin.

Pelle Skogberg värmer vatten och tillsätter malt som ska ge färg, smak och alkhol. Fortsätter med att tillsätta humle. Han öppnar burken med humle, känner hur det doftar och låter humlen åka ner i vattnet.

Varför håller du på och krånglar så här istället för att bara köpa din öl?

– Det här är en fantastiskt rolig hobby, jag tycker om att lära mig tekniken och metoderna och att testa mig fram. Förra sommaren till exempel bryggde jag och min fru en saisson med hallon i. Nu har den stått på flaska, och börjar vara färdig.

Fortfarande flest män som brygger öl

Intresset för att brygga sitt eget öl har vuxit stort de senaste åren. Pelle Skogberg tror att trenden sattes av de mikrobryggerier som vuxit fram och som brygger öl med olika smaker.

– Jag tror att det gjort att människor dels lärt sig att det finns annat än ljus lager att dricka, dels blivit nyfikna på att testa själva för att lära sig vilka smaker man kan få på sin öl.

Och det är många.

– Det går ju att smaksätta med nästan vad som helst, jag har gjort en saffransale inför jul, till exempel, säger han.

Och vem är då den typiske hemmaölbryggaren?

– Det är nog en man, tyvärr, även om det faktiskt blivit allt vanligare med kvinnor, så är det nog fortfarande så att det är flest män som brygger öl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.