Madeleines Persson är yrkeslärare på barnskötarutbildningen på Tingsryds Lärcenter i Ryd. På torsdagskvällen fick hon se sin arbetsplats brinna ner. Hör henne berätta i klippet i spelaren. Foto: Peter Magnusson SVT

Madeleine såg sin arbetsplats brinna ner: ”Trodde inte det var sant”

Uppdaterad
Publicerad

Yrkesläraren Madeleine Persson bor bara några minuter från Tingsryds Lärcenter i Ryd – och sprang dit direkt när hon fick höra om branden. Väl framme fick hon se sin arbetsplats i lågor.

– Det var full brand. Jag såg mitt klassrum brinna ner, säger hon till SVT.

Det var vid 21-tiden på torsdagskvällen larmet kom om att det brann i vuxenskolans lokaler i Ryd. Ingen personer skadades i branden men lokalerna blev totalförstörda. 

100 elever på skolan

– Jag var på skolan under dagen och några timmar senare är det full brand. Det känns helt overkligt, säger Madeleines Persson som är yrkeslärare på skolans barnskötarutbildning.

Omkring 100 elever studerar på vård- och omsorgsutbildning och barnskötarutbildning i Ryd. Men tur i oturen så bedrivs största delarna just nu med distansutbildning. 

– Tack vare det kommer vi nog kunna köra vidare som vanligt på måndag. Och på grund av distansundervisning finns det också lediga lokaler i Tingsryd som vi kan använda till närundervisning, säger Tony Lundström som är skolchef på vuxenutbildningen. 

Utrustning på 1 miljon förstörd.

Största problemet för skolan den närmaste tiden är att ersätta all utrustning som gick upp i rök i lågorna. 

– Jag skulle tippa att det är material för över miljonen som är förstört, säger Tony Lundström. 

Madeleine Persson såg fram emot att börja vårterminen i lokalerna som då skulle vara helt nyrenoverade. Men så kommer det inte att bli. 

– Jag vet inte hur det kommer att bli. Men med stor säkerhet blir det fortsatt distansundervisning även efter jul, säger hon. 

Vad som orsakade branden är ännu oklart och polisen kommer nu genomföra en teknisk undersökning på platsen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.