Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar regerade mästaren Per G Nyman vad hickorygolf är och vilka klubbor som får användas under tävlingen. Foto: SVT/Clary Kroon

SM i hickorygolf avgörs i Växjö: ”Genuin känsla med gamla klubbor”

Uppdaterad
Publicerad

Den 5 och 6 augusti anordnas SM i hickorygolf av Växjö golfklubb. Då kommer det spelas golf som det gjordes under “golfens gyllene era” i början av 1900-talet. Klubborna som är i trä får inte vara tillverkade efter 1935.

Den regerande svenska hickorymästaren för herrar är Per G Nyman, som också är greenkeeper på Växjö golfklubb.

I helgen är han både med och arrangerar tävlingen och ska försvara sin titel.

Växjö

– Det är ett bra startfält i år, så det kommer att bli tufft, säger han.

Hur viktigt är det att vinna?  

– Om jag har chansen att vinna på söndag, så kommer det att vara det viktigaste som finns i hela världen, just då. Men med lite distans så har jag ju lyxen att ha vunnit en gång, så jag måste ju inte vinna en gång till, säger Per G Nyman och ler lite.

Över hundra tävlande

Under mästerskapet kommer 106 golfentusiaster att tävla i tre klasser: dam, herr och senior (65+). Tävlingen avgörs efter att 36 hål spelats.

När SVT Nyheter Småland besökte Araby herrgård, där Växjö golfklubb ligger, började de tävlande att droppa in. En av dem var Annette Gustavsson från Göteborg.

– Jag tycker att det är en genuin känsla att spela med de gamla klubborna. Det känns som golf på riktigt, säger hon.

Tävlingen vill sätta fokus på golfhistorien och klubborna får inte vara tillverkade efter 1935.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet