Gustaf Larsson upptäckte kristaller i Sixtens fruktpuré Foto: Privat

Hittade hårda kristaller i barnmaten

Uppdaterad
Publicerad

Gustaf Larsson i Borgholm blev chockad när han smakade på sonens barnmat och det knastrade i tänderna.

Det var i söndags kväll som Gustaf Larsson gjorde upptäckten. Efter att ha tömt förpackningen såg han att den innehöll glasliknande småbitar. Bitar som hans åtta månader gamla son hade fått i sig.

– Det blev en chock när jag insåg att mitt barn hade ätit glas, säger han. Jag ringde direkt till butiken och bad dem att ta bort produkten från hyllan.

Han lade även upp en varning som snabbt spred sig i sociala medier: ”VARNING!! Ge inte era barn detta, fann flera små glasbitar i denna.”

Åkte till sjukhus

Efter att ha rådfrågat Vårdguiden åkte familjen in till sjukhus, och eftersom att det är farligt att röntga så små barn fick de spendera natten där. Det visade sig att åtta månader gamla Sixten hade klarat sig utan skador och kunde åka hem dagen efter.

Var kalcium

Ella’s Kitchen som står bakom produkten har gjort laboratorietester på kristallerna som Gustaf Larsson hittade i barnmaten.

– Vi kan bekräfta att det som hittades i produkten inte var spår av glas utan kalciumkristaller, som påminner om sockerkristaller, och uppstår helt naturligt. Det är vanligt förekommande och kan hända med produkter efter en viss tid. Vi kan försäkra våra kunder om att det inte fanns eller finns någon risk för hälsa eller säkerhet kring den här produkten, säger Mark Cuddigan, chef på Ella's Kitchen i Storbritannien, till Kvällsposten.

Gustaf Larsson är lättad över testresultatet, men tycker samtidigt att det är konstigt att kristallerna får finnas i barnmaten.

– Det borde stå på förpackningen i så fall, säger han. Jag tuggade på en av bitarna och den gick inte sönder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.