Ringen från 1600-talet hittades på 1930-talet under en plöjning i Vederslöv i Växjö kommun. Foto: Riksantikvarieämbetet

Lämnade in ”ovärderlig” ring från 1600-talet – får 300 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En man i Vetlanda lämnade in en ring från 1600-talet som anses vara ovärderlig ur kulturhistoriskt och vetenskapligt perspektiv. Nu får upphittaren 300 kronor i hittelön av staten.

Fyndet gjordes på 1930-talet under en plöjning i Vederslöv i Växjö kommun av en släkting till inlämnaren. Ringen hade varit i familjens ägo i 80 år när mannen valde att lämna in den till länsstyrelsen.

Har en vapensköld

Fyndet skickades sedan till Riksantikvarieämbetet för bedömning och de menar att ringen har ett högt vetenskapligt värde och är ovärderlig i kulturhistorisk avseende.  

Riksantikvarieämbetet skriver vidare i sin bedömning att ringen består av en sigill- eller signetring tillverkad i kopparlegering med tunn förgyllning. Den har inskriptionen MN i en vapensköld och är i gott skick men har vissa skador både från när den använts och när den har legat i jorden. 

300 kronor i hittelön

Enligt Riksantikavrieämbetet är den nya kunskapen som fyndet bidragit till ur kulturhistoriskt och vetenskapligt perspektiv ovärderlig, därför måste ersättningen baseras på det ekonomiska värdet. Ringen ska vara värd 2 500 kronor, inlämnaren får 300 kronor i hittelön.

Kulturparken Småland har uttryckt intresse för att ta över ringen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.