Ringen från 1600-talet hittades på 1930-talet under en plöjning i Vederslöv i Växjö kommun. Foto: Riksantikvarieämbetet

Reaktioner efter inlämnat fornfynd – ersättningen för fjuttig

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om att en man som lämnade in en ring från 1600-talet som anses vara ovärderlig ur kulturhistoriskt och vetenskapligt perspektiv och fick 300 kronor i hittelön har skapat reaktioner på sociala medier.

Flera har läst artikeln som delats bland annat på SVT Nyheters sida på Facebook. Många av dem som kommenterat anser att mannen istället skulle ha sålt ringen på öppna marknaden och att den låga ersättningen gör att personer i fortsättningen inte kommer anstränga sig för att lämna in fornfynd.

– Det är många som har reagerat och det tycker vi är bra. Det är inte så att vi sitter här och tycker att det är världens bästa lagstiftning, säger Anna Östling, arkeolog och handläggare på Riksantikvarieämbetet.

Högt vetenskapligt värde

Fyndet gjordes på 1930-talet under en plöjning i Vederslöv i Växjö kommun av en släkting till inlämnaren. Ringen hade varit i familjens ägo i 80 år när mannen valde att lämna in den till länsstyrelsen. Ringen skickades vidare till Riksantikvarieämbetet för bedömning och enligt dem har ringen ett högt vetenskapligt värde och bedöms vara ovärderlig i kulturhistoriskt avseende.

– Enligt den värdering som vi låtit göra så är den värd runt 2500 kronor och enligt lagen kan vi då välja att betala ut en hittelön på ungefär tio procent av värdet. Därför fick han 300 kronor i hittelön.

Kan du förstå att ersättningen kan uppfattas som låg och därför göra att färre personer lämnar in saker de hittar?

– Lagstiftningen är svår och ålderdomlig. Vi är medvetna om det men kan inte ändra den, även om den inte hängt med i tiden så måste vi ändå följa den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.