Hon hjälper husdjur på flykt: ”Folk har sina hundar i ryggsäckar”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka åker Sandra Tigerlind från Orrefors ner till gränsen mellan Polen och Ukraina. Men inte för att hjälpa flyktingar – utan deras djur. Denna gång kör hon ner djurfoder, mediciner och burar för ukrainare som tagit med sig sina husdjur på flykten.

Flera länder har nu släppt sina vaccinationsregler så att fler flyktingar kan ta med sina husdjur. Enligt Sandra Tigerlind har nya behov och nya kriser därför uppstått vid gränsövergångarna mellan Polsen och Ukraina.

– De flesta försöker ta med sina djur på grund av lättade regler. Ska du komma till en flyktingförläggning så tar vissa emot djur men bara om du har en bur. Folk har haft katter i plastpåsar och hundar i ryggsäckar. Så det är mat, mediciner och burar som behövs för att de ska fortsätta sina liv när de kommit över gränsen. Denna gången kommer vi även ta med lite leksaker för de djuren som fortfarande orkar vara djur.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Stort behov av hjälp

Till vardags driver hon ett hundhem i Orrefors och arbetar som hundpsykolog. När hon satt hemma och tittade på uppdateringar kring kriget i Ukraina, kände hon ett behov av att hjälpa till. Efter research kom hon i kontakt med ett hundhem och med den polska nationella djurambulansen och enligt Sandra är behovet av hjälp med husdjur vid gränsövergångarna stort.

-  Det är ett väldigt stort behov. De organisationerna som jag samarbetar med åker flera gånger per vecka och ibland flera gånger per dag och ställer sig där vid gränsövergångarna och möter där folk kommer med tåg och bil, och där är behovet enormt att få mat till sina djur.

Hör Sandra berätta mer i klippet om de hemska historier om hon fått höra inifrån Ukraina om hur även djur drabbas i kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet