Den kraftiga smällen hördes på flera håll i kommunen. På bilden här syns Hornslandet utanför Västervik. Foto: Arkivbild

Kraftig smäll i Västervik – flygplan trolig orsak

Uppdaterad
Publicerad

En hög smäll hördes under tisdagsförmiddagen i Västervik och oroliga människor hörde av sig till både polis och räddningstjänst. Vid lunchtid meddelade polisen att den troliga orsaken till smällen var en överljudsknall från ett Jas-plan

Smällen hördes strax före klockan elva på förmiddagen, på flera håll i kommunen.

– Den var så kraftig att huset skakade. Otäckt!, sa Birgitta Lindell, som bor i Källvik sydost om Loftahammar i Västerviks kommun.

Västervik

– Det var lite extra otäckt eftersom jag satt och läste i tidningen om en skottlossning i Linköping. Precis då small det till. Lät som en smärre bomb. Huset skakade och plattan som jag läste på föll i bordet. Det var nog inget skott eller sprängning. Det var nåt annat. Men vad?, sa Birgitta Lindell, strax efter smällen.

Räddningstjänst under under utryckning hörde smällen

– Vi har fått in flera samtal och undersöker vad som kan ha orsakat smällen, sa personal både hos polisen i Kalmar och på ledningscentralen i Malmö.

SVT Nyheter Småland pratade även med räddningstjänsten som var ute på en skogsbrand i Ankarsrum när smällen kom. Personalen på plats hörde den väl.

Vid lunchtid under tisdagen meddelade polisen att man fått besked om en trolig källa till smällen.

– Den information vi fått är att det rör sig om en överljudsknall från ett Jas-plan. Hos oss är ärendet nu nedlagt, berättar Jimmy Nordin, presstalesperson hos Polisen i syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet