Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Granholms tankar om att de behövt stänga ner bageriet på de stigande elpriserna i klippet ovan. Foto: Jesper Johansson/SVT

Elpriserna har fått bageriet på Öland att stänga: ”Helt horribla elpriser”

Uppdaterad
Publicerad

I byn Södvik på norra Öland har bageriet serverat ölänningarna och turisterna olika sorters bröd, bakelser och pizza under flera år. Men nu är bakmaskinerna helt avstängda och lokalerna nedsläckta. Elpriserna har blivit för höga för att bageriet fortsatt ska kunna vara öppet mer i år. 

– Det är helt horribla elpriser och vi vill sätta ner foten för att visa att vi vill ha lön också, säger Ulf Granholm, ägare till bageriet.

För fyra dagar sedan skrev Ulf Granholm ett inlägg på företagets facebooksida, och förklarade att bageriet kommer att stänga ner för säsongen på grund av de höga elpriserna. Det är första gången sedan de öppnade bageriet för 22 år som han och familjen behövt stänga ner verksamheten under säsongen.

– Det är jättetråkigt, man är förbaskat ledsen och förbannad samtidigt, säger Ulf Granholm.

Räkning på 30 000

Redan tidigare i år märkte han av att elpriserna började stiga när elräkningen i februari kom för bageriet. Då började han och familjen fundera på om det var värt att ha det öppet året runt.

– Vi hade haft öppet tre-fem dagar i februari och fick en elräkning på över 30 000 kronor, och då började vi diskutera om det går ens att ha öppet på vintern längre, säger Ulf Granholm.

Går att gå runt på sommaren

Under sommaren menar Ulf att det går att ha bageriet öppet på grund av det stora flödet av kunder. Men under augusti och framöver hösten sjunker kundantalet och tillsammans med den senaste månadens elräkning på cirka 30 000 kronor fick det dem att komma fram till att det enda beslutet var att stänga ner.

– Det här handlar inte om att företaget går dåligt, vi har hållit på i många år och vi har en bra buffert men den vill man inte ska bli uppäten.

Vad vill du se ska hända för att du ska kunna öppna upp igen?

– Jag hoppas verkligen att staten går in och subventionerar eller har en lösning på det här för företagen, ge rabatt till enskilda personer som man har gjort är en helt bakvänd tanke tycker jag, för det är viktigt att företagen fungerar, för då finns det arbeten och folk som kan försörja sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.