Mordet skedde inne i en bostad i stadsdelen Oxhagen i Kalmar. Foto: SVT

Högg ihjäl man i Kalmar – 57-åring döms till 15 år för mord

Uppdaterad
Publicerad

Det var i februari som en man hittades svårt knivhuggen i sin lägenhet i Oxhagen i Kalmar. Nu döms en 57-årig man till 15 års fängelse för mord. 

Larmsamtalet om en knivhuggen man inkom till SOS vid 21-tiden den 26 februari i år. Trots att räddningspersonal var snabbt på plats gick den skadade mannens liv inte att rädda och han dödsförklarades samma kväll.

57-åringen som är hemmahörande i Kalmar län, greps kort därefter. Han har suttit häktad sedan i mars, och tingsrätten dömer honom nu för mord.

Hugg i hjärtat

Enligt tingsrätten är det bevisat att 57-åringen dödat offret genom att hugga honom med en kniv i bröstet.

Enligt domen har offret avlidit av hugg i hjärtat. Mordvapnet, en kniv, hittades i närheten av brottsplatsen och knyter gärningsmannen till brottet.

Kalmar tingsrätt skriver att den tekniska bevisningen starkt talar för att 57-åringen berövat den andra mannen livet. Eftersom det dessutom befann sig fler personer i bostaden finns flera vittnen till stöd för åtalet.

Hävdar nödvärn

57-åringen har medgett att han befann sig i lägenheten vid det aktuella tillfället men har nekat till att han huggit ihjäl offret.

Han har också hävdat nödvärn, och berättat att den mördade mannen attackerade honom med ett tennisrack, men tingsrätten bedömer inte att detta räcker för att hävda nödvärn.

Vem som inlett våldsutövningen är oklart enligt tingsrätten som utgår från att det funnits rätt för 57-åringen att freda sig, men det livsfarliga våld som 57-åringen utdelat är inte försvarbart.

I domen står det att det har varit fullt möjligt att undgå eller avvärja angreppet utan att tillgripa våld i den omfattning som den tilltalade gjorde.

Tingsrätten skriver också att 57-åringen haft ett så kallat likgiltighetuppsåt. Det vill säga att 57-åringen trots insikt om risk för död vid hugg i hjärtat inte avstått från att hugga offret.

Därför ska 57-åringen dömas för mord till fängelse i 15 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer