Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fram till onsdag nästa vecka kommer buller höras över hela Kalmar län på grund av försvarets luftförsvarsövningar. Foto: Sandra Carlsson/SVT

Högljudd flygövning över Kalmar: ”Kommer att höras av alla”

Publicerad

Många Kalmarbor har under de senaste dagarna märkt av en allt högre ljudvolym från himlen. Ljuden kommer från flera av flygvapnets JAS 39 Gripen-plan som under en flera dagar lång luftförsvarsövning dundrar förbi över himlen i Kalmarområdet.

Flygvapnet och luftvärnet genomför just nu en tio dagar lång luftförsvarsövning över mellersta och södra Sverige. En av flygbaserna som används är flygplatsen i Kalmar där flera JAS 39 Gripen-plan finns utstationerade. Det har inneburit en allt högre ljudvolym i området, men övningen kan även märkas av nere på marken.

– Det är våra flygplan som flyger och det flygs dygnet runt, sen är de inte alltid på högsta höjd heller så ljudet från flygplanen kommer att höras av alla som bor i området, säger Mikael Beck, chef för Luftvärnsregementet.

Hur påverkas allmänheten av den här övningen?

– Det mest uppenbara är ju flygplan som flyger med en större intensitet än vad som är normalt sätt här nere. Men även vi som kommer från luftvärnet rör oss på marken och där kan trafiken komma att påverkas.

Simulerar ett högkonfliktscenario

Övningen som har pågått sedan i måndags ska simulera ett så kallat högkonfliktscenario där Sverige är utsatt för ett väpnat angrepp av en kvalificerad motståndare. Syftet med övningen är att öva på sin förmåga att hantera en storskalig konflikt över ett större geografiskt område. 

Luftförsvarsövningen genomförs varje år och den anses som extra viktig just nu med tanke på det allt mer spända säkerhetspolitiska läget i Europa.

– Sådana här övningar är någonting som vi gör löpande, som ett resultat av politiska beslut att höja den nationella försvarsförmågan. Med det som har hänt senaste tiden, så blir det väldigt tydligt hur viktigt det är, säger Mikael Beck, chef för Luftvärnsregementet.

LFÖ 22 är förlagd till södra och mellersta delen av Sverige. Flygverksamheten kommer att pågå dygnet runt under perioden 16 maj-24 maj. I samband med övningen kommer ombasering med flygplan att ske. Uniformerad personal och markfordon kommer vara i rörelse, vilket medför ökad verksamhet utanför de aktuella baserna i Såtenäs, Ronneby, Kalmar, Linköping/Malmen och Uppsala.

Även andra flygplatser/flygbaser inom övningsområdet kan komma att användas under perioden. Dessa är: Hagshult, Karlsborg, Växjö, Råda, Visby och Trollhättan.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer