Foto: TT Bild

Högsäsong för husbränder – då kan brandmännen inte rökdyka

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänten i Högsby tvingas dra ner på bemanningen. Neddragning innebär att rökdykning inte är möjligt

och det försvårar livräddningsarbetet.

– Ska man rökdyka i tät rök så måste man vara fem personer och nu blir vi bara fyra, det här känns inte bra, säger Ingemar Idh som är räddningschef.

Krävs rökdykning så måste Högsby nu ta hjälp från annat håll, vilket tar längre tid. Neddragningen beror inte på ekonomi utan svårigheter att få tag i personal.

– Vi jobbar ihop med kommunen på att försöka få till en mer robust lösning i framtiden.

Ingemar Idh, räddningschef

Bränderna ökar

Länsstyrelsen har fått besked om läget i Högsby och kommer att göra ett tillsynsbesök under våren där parterna ska diskutera planer och strategier för framtiden och försöka hitta en lösning.

Statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap visar att antalet husbränder ökar kraftigt under den mörka och kalla årstiden. I Högsbyområdet har det dock inte varit lika illa enligt Ingemar Idh.

– Hösten och julen är riskerna för brand förhöjda en aning. Men ser man över året är det ganska jämt ändå. Människor har en ganska högt säkerhetstänk vid jul och nyår och det sticker inte iväg allt för mycket under jul.

Fakta: Bränder under advent, jul och nyår

Mer än 40 % av räddningstjänstens insatser till brand i bostad genomförs under perioden december till mars. Antalet soteldar i skorstenen är den främsta orsaken till ökningen under vintermånaderna.

Bränder orsakade av ljus ökar under december. Mellan 2010 och 2015 inträffade 40 % av alla ljusbränder i december, med toppar den andra och fjärde advent. Nästan 70 % av alla bränder orsakade av fyrverkerier inträffar under jul och nyårshelgen.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.