Högsby kommun har bestämt sig för mellanstadieeleverna från Fågelfors och Fagerhult ska flyttas till Fröviskolan i Högsby. Foto: Arkivbild på skolan i Fågelfors

Högsby lägger ner mellanstadiet i ytterskolorna

Uppdaterad
Publicerad

Mellanstadieeleverna på skolorna i Fagerhult och Fågelfors ska från och med höstterminen flyttas till Fröviskolan i Högsby.

– Det finns inte tillräckligt med elevunderlag för att kunna bedriva en fungerade skola, det är för få barn helt enkelt, säger Per Gröön (C), kommunstyrelsens ordförande.

Det handlar om tjugo elever, tio på vardera skola, som berörs av att mellanstadiet i ytterskolorna läggs ned. Beslutet tog kommunstyrelsen i Högsby på tisdagen.

– Det känns bra att vi kommit i mål och fått det klubbat. Det här är ett sätt att optimera våra resurser. Alla är överens, men oppositionen kanske tycker det gått för fort fram, säger Per Gröön (C).

För en elev bosatt i Fagerhult innebär det drygt fyrtio minuters busspendling per dag, och barnen från Fågelfors får åka buss i en halvtimme tur och retur.

Finns det risk att även lågstadiet, resten av skolorna, tvingas stänga så småningom?

– Det finns inga tankar på att lägga ned skolorna nu, men det beror på hur det ser ut framåt. Vi vill ha kvar förskoleklass, ettan, tvåan, trean och fritids i byarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.