23-åriga Gustaf Fresén Dahllöf bor i Högsby kommun. Han har tagit sig till hälsocentralen i Högsby för att få sin första dos vaccin under drop-in. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Högsby vit fläck på vaccinationskartan – var fjärde kommunbo helt ovaccinerad

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige finns det ett 15-tal kommuner där andelen helt ovaccinerade ligger på 25 procent eller mer, eller var fjärde kommuninvånare. En av dessa är Högsby kommun i Kalmar län där man nu hoppas att vaccinering på kvällstid ska hjälpa kommunen att komma i fatt.

I Högsby var fram till den 23 september nästan var fjärde kommuninvånare, eller 23,9 procent, helt ovaccinerad. Det sticker ut, inte bara i Kalmar län, där vaccinationsgraden generellt är högre än i andra delar av landet – men även i jämförelse med rikssnittet, som ligger på 17 procent.

Folkhälsomyndigheten har varnat för att det blir så kallade ”vita fläckar” i vaccinationen – platser där vaccinationstäckningen är så låg att det finns risk för lokala utbrott av covid-19.

Varför har Högsby halkat efter?

– Det är jättesvårt att svara på. Jag kan bara se att vi gjort det vi har kunnat, säger Marie Jonsson, verksamhetschef på Högsby hälsocentral.

Satsat på vaccincentraler

Marie Jonsson, verksamhetschef på hälsocentralen i Högsby säger att tillgången på vaccin varit god den senaste månaden. Ändå går vaccinationen av de som ännu inte fått någon dos trögt. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

I början var problemet att det fanns begränsat med vaccindoser och trycket var högt på hälsocentralen. Dessutom valde Region Kalmar att lägga huvuddelen av vaccinationen på vaccinationscentraler i de tre största tätorterna i länet, vilket gjorde att många Högsbybor fick åka till Oskarshamn eller Kalmar för att vaccinera sig. Men den senaste månaden har tillgången på vaccin varit god även lokalt, ändå går det fortfarande långsamt att få upp vaccinationsgraden.

– Så fort någon kommer in på mottagningen så frågar vi 'Har du vaccinerat dig?' och så erbjuder vi dem det, även om de kommer på en dag när vi inte vaccinerar, säger Marie Jonsson.

”Inte haft tid”

De ovaccinerade SVT träffar i Högsby har olika skäl till varför man väntat, eller fortfarande avvaktar. Det handlar om spruträdsla, rädsla för biverkningar – eller att man helt enkelt inte brytt sig tillräckligt för att boka en tid.

– Jag har jobbat en del och inte hunnit eller haft tid, säger Gustaf Fresén Dahllöf, som är 23 år och tagit sig till drop in på Högsby hälsocentral.

Kvällsöppen drop in är det senast i raden av försök att öka upp vaccinationsgraden i Högsby. Detta för att bättre nå unga som pendlar till skola och jobb och är hemma först på kvällen.

– Jag tror att det här nog kommer hålla på en bra stund till, att det är en del eftersläntrare, säger Marie Jonsson.

Så ser vaccinationstäckningen ut i din kommun – andel ovaccinerade (procent)

KALMAR LÄN

Högsby 23,9

Hultsfred 19,2

Emmaboda 18

Mönsterås 17,6

Torsås 17,5

Nybro 17,1

Oskarshamn 16,1

Vimmerby 15,6

Kalmar 13,4

Västervik 12,6

Borgholm 11,3

Mörbylånga 10,1

KRONOBERGS LÄN

Markaryd 24

Uppvidinge 22

Ljungby 19,2

Alvesta 19,1

Lessebo 18,8

Älmhult 18,4

Tingsryd 17,8

Växjö 17,1

Siffrorna avser kommunmedborgare, 16 år eller äldre, som varken fått en eller två doser fram till 23 september 2021

Källa: Nationella vaccinationsregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.