Nu när drygt 80 procent av befolkningen i Kalmar län är vaccinerad kan man börja inrikta sig på de vita fläckarna på vaccinationskartan, säger Niklas Föghner, primärvårdsdirektör. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Medveten strategi att vaccinera i länets städer

Uppdaterad
Publicerad

Högsby ligger en bilresa på över en timme från Region Kalmars två största vaccinationscentraler och flera vittnar om att det inte varit lätt att boka vaccintid på hälsocentralen på orten. Men Niklas Föghner, primärvårdsdirektör, försvarar ändå region Kalmars strategi att ge majoriteten av länets vaccindoser på vaccinationscentralerna i de större städerna.

80 procent i Region Kalmar är fram till slutet på september helt fullvaccinerade och Kalmars snitt ligger långt över många andra regioner. Men Högsby, som ligger en dryg timme ifrån de tidigare stora vaccinationscentralerna i Västervik och Kalmar, har bland den sämsta vaccinationstäckningen i landet.

Många har under våren och sommaren vittnat om svårigheten att få en vaccintid på de hälsocentraler runt om i Kalmar län som också vaccinerat. När SVT möter Högsbybor svarar 3 av 4 att de istället vaccinerat sig i Kalmar eller Oskarshamn.

Vaccincentralen i Oskarshamn som Högsbyborna hade något närmare till var mindre och erbjöd betydligt färre vaccintider per vecka.

”Hade inte haft samma vaccinationstäckning”

Men Niklas Föghner, primärvårdsdirektör i region Kalmar menar att strategin att inte erbjuda lika många vaccindoser på de mindre orterna varit högst medveten och han försvarar den:

– Tänker man på länet i stort tror jag inte vi hade haft samma höga vaccinationstäckning än om vi valt en annan strategi, säger han.

Hör hela svaret från primärvårdsdirektören i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.