Det är allt fler som väljer att kremera sina döda, säger Mats Lindblad kyrkogårdschef i Växjö. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Högt tryck på krematoriet i Växjö

Publicerad

Krematoriet i Växjö upplever ett ovanligt högt tryck just nu på grund av pandemin och dess konsekvenser. Kapaciteten kommer att utökas för att möta det växande behovet under januari.

Allt fler väljer att kremera sina döda under pandemin, något som märks tydligt på krematoriet i Växjö.

– Dels är det fler som avlider på grund av pandemin och dels är det fler anhöriga som väljer att kremera sina döda, säger Mats Lindblad, kyrkogårdschef i Växjö.

Störst överdödlighet i november

I november avled 194 personer i Kronoberg vilket är 47 personer fler än genomsnittet för tidsperioden 2015-2019. Kalmar registrerade 248 avlidna och 39 fler avlidna.

Båda länen registrerar den högsta överdödligheten hittills i år, 32 procent i Kronoberg och 19 procent i Kalmar län, enligt preliminära siffror från SCB.

”Bårhuset fullt”

Faktum är att Kronoberg i november slår i taket när det gäller antal döda i förhållande till befolkningsmängden. Under månaden noterades 95,4 avlidna per 100 000 invånare, vilket är alltså den högsta siffran hittills i år.

– Bårhuset på Centrallasarettet i Växjö är nästan fullt och det betyder att trycket kommer att bli större hos oss efter jul- och nyårshelgerna, säger Mats Lindblad.

Krematoriet planerar att utöka kapaciteten, från 25-30 till 40-45 kistor i veckan.

– Just nu är det heltidsanställda som jobbar men vi är redo att ta in fler personer från organisationen. Vi kan också behöva ta hjälp från krematorier från andra regioner, säger Mats Lindblad, kyrkogårdschef i Växjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.