Huvudingången är helt avspärrad. Akutingången är öppen. Foto: Helmuth PeterssonVisa alla (5)
Visa alla (5)

Höjt säkerhetsläge vid sjukhuset i Kalmar – besökare hotfulla

Uppdaterad
Publicerad
På söndagseftermiddagen höjdes säkerhetsläget på länssjukhuset i Kalmar. Orsaken var att över 50 personer orsakade en ordningsstörning när de ville besöka en avliden patient.

– Besöket var inte kopplat till gängtillhörighet. En patient hade avlidit och av tradition ville personerna se och besöka den avlidne. Men det blev en ohållbar situation när besökarna inte lyssnade på personalen, säger Fredrik Bratt vi polisens ledningscentral.

Det var under söndagseftermiddagen som delar av länssjukhuset i Kalmar spärrades av för att underlätta arbetet i sjukvården.

– Vi har förhöjt säkerhetsläget på grund av ordningsstörning. Vi har en begränsad tillgänglighet för att skydda patienter och medarbetare. Väktare och polis är på plats, säger Annkristin Svensbergh, sjukhuschef.

Över 50 personer stoppades

Över 50 besökare ville komma in till den avlidne personen. När de stoppades blev de hotfulla och angrepp personalen verbalt. En person är polisanmäld efter att spottat en ordningsvakt i ansiktet.

– De ville komma in, men fick inte och då blev de upprörda. Men det funkar inte att 50-60 personer störtar in på ett sjukhus när det pågår operationer, så jag hoppas de respekterar avspärrningarna nu, säger Fredrik Bratt. Han tillägger också att ingen av personerna bafann sig inne i någon operationssal i detta fallet.

”Försöker hitta en lösning”

Vid 20-tiden på söndagen var delar av länssjukhuset fortfarande avspärrat, men stämningen var lugnare. Patienter i behov av vård tas emot som vanligt.

– Vad vi vet är inte hela sjukhuset avstängt, utan främst för dem som vill besöka den aktuelle patienten. Vi har tidigare varit med om liknande situationer på sjukhusen i Lund och Malmö.

– Det är ett traditionsbundet besök och har funnits en stark önskan och varit viktigt för personerna att träffa patienten. Nu arbetas det för att hitta en långsiktig lösning på det här problemet, säger Fredrik Bratt.

Foto: Helmuth Petersson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer