Moroten som Anna Hullman på Öland drog upp väger nästan två kilo. Foto: TT/Privat

Hon drog upp gigantisk morot

Uppdaterad
Publicerad

När Anna Hullman på Öland skulle skörda i morotslandet fick hon en chock: Ur jorden uppenbarade sig en gigantisk monstermorot på nästan två kilo.

Det var för två veckor sedan som hobbyodlaren Anna Hullman drog upp den enorma moroten som legat och grott i ett hörn av trädgårdslandet i Skärlöv på östra Öland.

– Först trodde jag att jag hade missat att gallra, för det var så tjockt och mycket blast. Jag fick ta ett redigt tag och dra med båda benen, och så fick jag upp denna gigant. Jag har aldrig sett en så stor morot.

Moroten är av typen höstmorot som normalt blir ganska stora, men knappast i den här storleksordningen. Monstermoroten väger nästan två kilo, är cirka 30 centimeter lång och mäter 41 centimeter i omfång.

Vad göder ni jorden med för att få så stora morötter?

Det där trädgårdlandet är framtaget från en gräsmatta och det är bara vanlig kompostjord vi lagt. Min mamma trodde att hunden kanske bajsat i just det hörnet, säger Anna Hullman.

Paret Hullman har ännu inte bestämt vad den gigantiska moroten ska användas till. De senaste veckorna har den legat i hallen i huset i Skärlöv.

– Vi har haft den kvar för man blir glad av att se den, man tänker wow, det är nåt speciellt med den moroten. Men det kanske blir att vi gör en morotssoppa sen att bjuda nära och kära på, säger Anna Hullman.

Trots dess uppseendeväckande storlek är Anna Hullmans morot långt från världsrekordnivå. Rekordet i världens tyngsta morot slogs 2014 av engelsmannen Peter Glazebrook, vars hemodlade morot vägde 9,1 kilo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.