”Det blir ett sätt att bearbeta det här, en dokumentation och avslut. Jag har mått ganska dåligt”, säger Therese Tang. Foto: SVT

Hennes spaning löste Förlösamordet

Uppdaterad
Publicerad

Therese Tang blev huvudvittne i fallet med mördade lantbrukaren och mångmiljonären i Förlösa utanför Kalmar.

Hon gjorde det polisen inte klarade. Hon lyckades få fram ett erkännande som fällde. Nu ger hon ut en bok.

– Det blir ett sätt att bearbeta det här, en dokumentation och avslut. Jag har mått ganska dåligt, säger Therese Tang.

Det var hon som lyckades få fram ett erkännande som ledde till att den 63-åriga lantbrukarens dotter och dåvarande pojkvän blev dömda för mordet i Förlösa. Tillsammans med kriminalreportern Joakim Palmkvist har hon nu gett ut boken Hur man löser ett spaningsmord.

Det var den 30 augusti 2012 som den 63-åriga lantbrukaren och mångmiljonären, sköts till döds i sin säng med ett hagelgevär och begravdes vid en åker 700 meter från hemmet i Förlösa. Polisen lyckades inte lösa mordet, men riktade tidigt misstankar mot 63-åringens dotter och dennes dåvarande pojkvän.

– Det var ett par som betedde sig konstigt. De hade satt skräck i en hel bygd med hot och trakasserier, säger Therese Tang.

Klartecken från dottern

Två år senare, i maj 2014, får Therese Tang, som då arbetar med organisationen Missing People, plötsligt klartecken av dottern och pojkvännen att komma för att söka i 63-åringens hus. Men när de knackar på blir de inte insläppta.

– Det var ett väldigt märkligt beteende. Min magkänsla stärkte misstankarna den gången.

Några veckor efter besöket hände plötsligt något mycket oväntat. Therese får då ett sms från den misstänkte mannen som propsar på att få träffa Therese ensam. Han vill berätta något.    

– Han ville inte ta det via telefon eftersom han misstänkte att han var avlyssnad av polisen. Jag var rädd och försökte avstyra mötet. Jag ringde polisen som inte kunde hjälpa mig.

Förberedde mötet

Therese förberedde trots allt ett möte. Hon plockade bort alla möjliga tillhyggen.

– Jag gömde köksknivarna och plockade bort allt för att skydda mig.  Jag visste ju inte vad som skulle ske, vilket sinnestillstånd han var i eller vad han hade att berätta.

Vad gjorde du med köksknivarna?

– Jag gömde dem djupt i de nedre kökslådorna så att det inte skulle vara enkelt att hitta dem.

Men inför mötet förberedde hon också en inspelning med mobiltelefonen.

– När han kommer mår han dåligt, han kallsvettas, skakar och springer på toaletten hela tiden.

Han berättar allt

Till slut får han förtroende för Therese. Hon konfronterar honom då med saker hon vet inte är sanna. Och när frågan om vad som hände med 63-åringen till slut kommer upp, brister allt för den nu 25-årige mannen. Mobilinspelningen är igång och han berättar allt.

– Det var som att öppna en kran. Allt forsade ur honom. Han berättar hur dom gjorde, varför dom gjorde det, hur dom städade upp och målade om och hur dom hanterade allt efteråt.

Den 16 april 2015 dömdes paret i hovrätten till arton års fängelse vardera.

Vid ett besök på Kumlaanstalten för några månader sedan, i arbetet med boken, pratade Therese med den nu 25-årige mannen för första gången sedan erkännadet.   

– Det var rätt märkligt att han gick med på att träffa mig. Det är ju jag som satt honom där. Och vad jag förstår så har han det väldigt jobbigt. Det kan ju inte vara enkelt att anpassa sig till en sådan miljö efter att ha levt fritt på landsbygden.

Vad var det som fick honom att erkänna?

– Det var ett desperat behov av pengar, allt var trasigt i hans liv. Han var införstådd i det, att om inte  63-åringen kommer upp ur marken så kommer dom aldrig att få tillgång till miljonarvet, säger Therese Tang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.