Eva Karlsson (till vänster) nominerade Nicole Kukuruzovic till årets hjärt-och lungräddare. Foto: SVT

Nicole räddade Evas liv – utsedd till årets hjärt- och lungräddare

Uppdaterad
Publicerad

Det var på gymmet i Alvesta för snart ett år sen som Nicole räddade livet på Eva som plötsligt fick ett hjärtstopp. Nu har Nicole Kukuruzovic utsetts till årets hjärt- och lungräddare av Riksförbundet HjärtLung och HLR-rådet.

– Det känns otroligt viktigt att budskapet sprids vidare och att fler får utbildning inom det. Det händer där man minst anar det. Även fast jag var utbildad inom det och jobbar inom sjukvården trodde jag aldrig att jag skulle ge det på ett gym ute i samhället, säger Nicole Kukuruzovic.  

Eva som själv är hjärtsjuksköterska räddades tack vare rätt hjälp och nominerade därför alla inblandade till årets hjärt-och lungräddare för deras insats.

– Jag nominerade Nicole och hela gänget för att visa min tacksamhet och för att sprida budskapet om hur viktigt det är med HLR och hur viktigt det är med hjärtstartare, säger Eva Karlsson.

Vill utbilda andra

Nicole har efter händelsen fått ett större intresse för hjärt- och lungräddning. Hon gör nu sin sista termin på sjuksköterskeprogrammet vid Linnéuniversitetet och hoppas på att i framtiden kunna utbilda andra inom HLR.

– När man har varit med om en sådan här sak är det självklart att man vill föra det vidare, säger Nicole.

KONTAKTA OSS: Har du erfarenhet av hjärt och lungräddning? Hör av dig till oss på smaland@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.