Larisa Flora visar upp sin fisktavla som det gick åt 1372 fimpar till. Foto: Ida Svensson/SVT

Hon skapar tavlor av cigarettfimpar för miljöns skull

Uppdaterad
Publicerad

Promenaderna runt Linneasjön i Nybro blev till skräpplockningsrundor för Larisa Flora. Nu har hon skapat tavlor av cigarettfimpar för att visa på hur många som slängs i naturen varje dag.

I våras när coronapandemin var ett faktum förändrades tillvaron för Larisa Flora Bäckström i Nybro. Hon blev stressad av allt som hände och kände att hon behövde komma ut och röra på sig och rensa tankarna.

Hon bestämde sig för att gå runt Linneasjön – och för att sysselsätta sig började hon räkna cigarettfimparna hon såg vid strandkanten och i vattnet. Hon blev förvånad över hur många hon hittade. Nästa dag tog hon med sig en påse och handskar och plockade upp fimparna.

– Jag gick i en halvtimme och hittade 159 fimpar.

6000 fimpar

Det blev många promenader mellan april och oktober. Under ett halvårs tid plockade Larisa Flora runt 6000 fimpar.

De flesta av fimparna slängde hon när hon kom hem men hon sparade en kartong. Hon ville skapat något för att visa hur mycket fimpar det är som slängs i naturen.

– Jag började med att sortera dem efter färg, i orange, grått och svart.

Vill ge en tankeställare

När hon var klar skapade hon tavlor av fimparna. En av dem föreställer en fisk.

För att tavlorna ska kunna hängas upp har hon sett till att fimparna inte luktar längre.

– Jag har lackat dem och satt glas för.

Vad hon ska göra med tavlorna har hon inte bestämt riktigt än men hon hoppas kunna göra en utställning med dem. Hon vill att folk ska se tavlorna och tänka till en extra gång innan de skräpar ner i naturen.

Larisa Flora har plockat fimpar vid Linneasjön i Nybro i sex månader och fått ihop över 6000. Av några av dem har hon skapat tavlor för att få fler att tänka till. Foto: Ida Svensson /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.