Blomster Foto: Martin Heppich

Skördemässan på Tyrolen lockade många

Publicerad

Under söndagen hade människor från hela Småland samlats på Tyrolen i Alvesta för att delta i höstens skördemässa.

En av alla som var på plats under dagen var höns-entusiasten Dennis Lööv. Han är ordförande i Sveriges Fjäderklubb. Med sig hade han lite olika sorters ovanliga höns, tuppar och ankor i burar, men hemma så går de fritt.

– Har man bara några stycken så blir det som ett husdjur och något väldigt personligt. Som en familjemedlem, säger Dennis Lööv.

– Det här är en Svensk Svarthöna. De är framavlade men man vet inte riktigt vart ifrån de är. Men de är klassade som en svensk ras. De har svart skelett, mörkt kött och svart skinn. De skall vara så mörka som möjligt, säger Dennis Lööv.

Dennis Lööv med sin Svenska Svarthöna. Foto: Martin Heppich

Det finns många olika äppelsorter

Sven Plasgård pomolog ifrån Färgestaden står vid ett bord med en massa olika äppelsorter och försöker fastställa vilka det är.

– Bordet var tomt när jag började klockan tio här idag. Folk har kommit hit och lämnat äpplen under dagen så har vi försök lista ut vilka sorter det är. Det ger en liten bild av sortimentet i trakten här vilket är kul, säger Sven Plasgård.

– Det är klart man går bet på en del. Det kan vara en sort som har sprids lokalt här för hundra år sen och sen har folk slutat att så dom. Vissa finns inte beskrivna i någon bok heller, säger Sven Plasgård.

Sven Plasgård har svårt att fastställa arten på äpplena till vänster. Foto: Martin Heppich

Bra att man uppmärksammar det lokala

Några som letat sig till marknaden för att titta och handla lite är Jan-Olov Johansson och Britta Johansson.

– Vi brukar vara här varje år det är uppskattat. Jag har handlat choklad, säger Jan-Olov.

– Det är bra att man uppmärksammar att det finns mycket lokalt. Det glömmer folk lätt bort i dag, säger Britta Johansson.

Att det är mycket lokalt tycker Britta Johansson är bra. Foto: Martin Heppich

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.