Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Omkring 2000 medlemmar har lämnat facket totalt sedan pandemins utbrott. Ungefär hälften som lämnat har sökt sig till de kommunala verksamheterna och ca fem hundra till handels, enligt HRF:s statistik. Foto: TT

2000 har lämnat hotell- och restaurangfacket

Uppdaterad
Publicerad

Hotell- och restaurangfacket HRF har tappat omkring 2000 medlemmar runt om i landet, enligt fackets statistik. Att fler restriktioner hävs betyder inte att de söker sig tillbaka och branschen måste nu ”shape up”, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF.

– Restaurangbranschen var nästan nedstängd under pandemin och många har lämnat yrket, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF.

Omkring 2000 medlemmar har lämnat facket totalt sedan pandemins utbrott. Ungefär hälften som lämnat har sökt sig till de kommunala verksamheterna och cirka 500 till handels, enligt HRF:s statistik.

Fler restriktioner hävs

Regeringen har nyligen meddelat att restriktioner på serveringsställen, till exempel storlek på sällskap och avstånd mellan sällskap, tas bort från och med den 29 september 2021.

Personalbristen i branschen riskerar att förvärras nu när restriktioner på serveringsställen tas bort.

Kommer många att söka sig tillbaka nu när restriktionerna hävs?

– Några kommer säkert tillbaka till branschen men de flesta har sökt sig vidare till studier eller andra branscher. Restaurangbranschen kommer behöva att erbjuda bättre villkor för att locka nya människor till yrket, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer