Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Putte Svensson Sahlin äger Hotell Hulingen i Hultsfred, Han pratar om hur kriget i Ukraina påverkade priserna på råvaror. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson

Prisökning på råvaror gör att restauranger höjer priserna

Uppdaterad
Publicerad

Precis efter att pandemirestriktionerna hävdes började kriget i Ukraina. Hotellägaren Putte Svensson Sahlin i Hultsfred märker nu tydligt hur priserna på flera råvaror ökar och han tror att det kommer bli ännu värre de närmaste månaderna.

Putte Svensson Sahlin som är hotellägare på Hotell Hulingen i Hultsfred och märker att priserna på bland annat kött, ägg och rapsolja ökar. Dessutom ökar elpriserna.

Hör Putte Svensson Sahlin berätta i klippet ovan om vilka fler matvaror som påverkas av kriget

Trots att det var tufft för hotellägaren Putte Svensson Sahlin under pandemin kunde de klara sig ändå ekonomiskt. Han säger att anledningen var stöden som kom från staten.   

– Det gick bättre än vad vi hade trott. Tack vare stöden som kom från regeringen.

Men nu börjar andra bekymmer som drabbar hotellet hårt. 

– Det som är jobbigt att inse är att det här inte är sista gången vi blir påverkade. Världen blir mindre och mindre. Vi hänger alla ihop, oavsett om det är pandemi eller krig så blir vi alla påverkade på ett eller annat sätt, säger Putte Svensson Sahlin. 

Sommaren blir en utmaning

Putte Svensson Sahlin har märkt hur vissa av hotellets arrangemang som i normala situationer är slutsålda, nu i stället har 60-70 procent beläggning.

Att få tillbaka gästerna och att ha tillräckligt med personal till sommaren är en utmaning för honom just nu.  

Innan coronapandemi var det 35 personer som jobbade på hotellet och idag är de 13 personer. Till sommaren behöver de vara 35 igen.

– En utmaning är att kunna hitta rätt personal. Personal som jobbade hos oss tidigare jobbar med något annat idag, säger Putte Svensson Sahlin. 

Vad tror du att det finns för lösning?

– Bästa lösningen är att avsätta Putin. Så länge det är krig så kommer att vara brist på olika saker och det drabbar oss alla, även i lilla Hultsfred, säger Putte Svensson Sahlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet