En före detta SD-politiker från Kronobergs län får kortare straff av hovrätten. Foto: TT

Kortare straff för inblandade i stor momshärva

Publicerad

Hovrätten kortar nu straffen för flera dömda från länet i en stor momshärva kring mobiltelefoner och telekomtjänster, det skriver Smålänningen och Smålandsposten.

Det var i maj tidigare i år som sju personer dömdes till långa fängelsestraff i Växjö tingsrätt för flera fall av grovt skattebrott och grovt näringspenningtvättsbrott. Bland de dömda finns fyra företagare som var verksamma i Kronobergs län. En av företagarna är en före detta SD-politiker.

Hovrätten håller med tingsrätten om att det handlat om skenaffärer med framförallt mobiltelefoner och telefonkort för att lura svenska staten på momspengar på omkring 400 miljoner kronor.

Kortar flera straff

Hovrätten väljer nu att korta flera straff. En av företagarna från länet, som hade en ledande roll i organisationen, dömdes av Växjö tingrätt till åtta års fängelse. Hovrätten frikänner nu mannen för fyra fall av medhjälp till skattebrott och kortar hans fängelsestraff till sex och ett halvt år.

Även den före detta SD-politikern från länet får sitt straff kortat av hovrätten. Tingsrätten gjorde bedömningen att han hade en mer ledande roll än de övriga inblandade, och dömde honom till sju års fängelse. Hovrätten kortar nu domen till fängelse i fem år.

En annan man som varit verksam i länet får sitt straff kortat till fyra års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer