Branden, som startade i ett bilkapell spred sig till flera garagelängor intill och orsakade stor förödelse. Foto: SVT/Arkiv

Hovrätten mildrar dom mot 19-åring efter Ölandsbrand

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren ville höja fängelsestraffet för 19-åringen som tände på ett bilkapell och orsakade den förödande storbranden i Färjestaden i somras. Men hovrätten valde istället att mildra straffet något.

På samtliga åtalspunkter, flera fall av skadegörelse och grov mordbrand, håller hovrätten annars med tingsrätten.

Straffreduktion

Minimistraffet för grov mordbrand ligger på sex års fängelse, men med tanke på 19-åringens låga ålder reducerades straffet redan i tingsrätten. Men hovrätten kommer till en annan slutsats än tingsrätten när det gäller hur mycket tid man ska dra av, och väljer att mildra fängelsestraffet på fyra och ett halvt års fängelse till endast fyra år.

Den 21-åriga man, som var med 19-åringen under brandkvällen och som tidigare också dömts för två fall av skadegörelse, bland annat för att ha satt eld på en papperskorg utanför en matbutik i Färjestaden, frias helt från de anklagelserna.

Skadeståndsrättegång väntar

Parallellt med rättegången gällande brotten mordbrand och skadegörelse så pågår ett civilt mål i Kalmar tingsrätt om hur mycket skadestånd 19-åringen kan behöva betala efter branden. I målet finns nio klagande, bland annat fastighetsägare, boende i området runt branden och försäkringsbolag som kräver skadestånd för miljonbelopp.

Det är än så länge oklart när förhandlingar i skadeståndsfrågan kommer att äga rum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.