Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

19-åring döms för stora garagebranden i Färjestaden

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-åring som åtalats för att ha anlagt den stora branden i Färjestaden i somras döms nu för grov mordbrand och skadegörelse till fängelse i fyra år och sex månader.

Två garagelängor och 15 bilar brann upp i en anlagd brand i Färjestaden natten till den 14 juli i år. Värden för över fyra miljoner kronor förstördes i branden.

Över 90 personer som bodde i lägenheterna intill den anlagda branden var utsatta för livsfara eftersom räddningstjänsten bedömde att det var stor risk att branden skulle spridas.

På besök med några vänner

19-åringen åkte till Öland med några vänner. Han har uppgett att han hade druckit mycket alkohol den kvällen och att han inte har några minnen från kvällen och natten. Han kommer ihåg att han tog sönder rutorna på en busskur men efter det minns han mer.

Flera av vännerna som var med den aktuella kvällen vittnade under rättegången om vad det var som hände. Enligt ett av vittnen ska 19-åringen, några dagar efter händelsen har erkänt att det var han som startade den stora branden.

Tände eld på ett kapell

Kalmar tingsrätt konstaterar att det är utrett att branden startade när 19-åringen tände eld på ett kapell som lagts som skydd över en bil och att branden spred sig vidare till fler bilar och till byggnaden.

Den omfattande förstörelsen, faran för andra personers liv, spridningsrisken och det faktum att 19-åringen lämnade platsen utan att undersöka hur branden utvecklades gör att tingsrätten bedömer gärningen som grov mordbrand.

Stort skadestånd

19-åringen ska betala skadestånd till totalt 39 olika målsägande, det handlar om totalt omkring 850 000 kronor.

Förutom skadestånd till personerna som fick sina bilar förstörda och till bostadsbolaget som ägde garagelängorna ska han bland annat betala skadestånd för att han slog sönder rutor på busskuren tidigare på kvällen och för att han tände eld på en soptunna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Garagebrand i Färjestaden

Mer i ämnet