Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Misstänkt för garagebranden blir kvar i häkte i väntan på dom Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Misstänkt för garagebranden blir kvar i häkte i väntan på dom

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-åring som åtalats för att ha orsakat den förödande storbranden i centrala Färjestaden i somras förblir häktad i väntan på dom. Det meddelade Kalmar tingsrätt under den sista rättegångsdagen på fredagen.

Rättegången har pågått under fyra dagar. Förutom 19-åringen står en 21-årig kompis till honom åtalad för flera fall av skadegörelse samma natt i Färjestadens centrum.

19-åringen, som är hemmahörande i Västeråstrakten, har dock av vittnen pekats ut som den som tände eld på det skydd som låg över en bil, som sedan antände en hel garagelänga. Själv nekar han till brott, och säger att han var så berusad att han inte minns något.

”Människor kunde ha förlorat livet”

Under sitt slutanförande yrkade åklagaren på att 19-åringen döms för grov mordbrand till minst sex års fängelse.

– Just i det här fallet menar jag att gärningen har ett större straffvärde, med tanke på hur många människor som kunde förlorat livet, och dessutom på värdena på alla fastigheterna. Eftersom jag anser att det riktiga straffvärdet för en vuxen borde ligga på åtta år, så bör han då ha sex år beaktat hans ålder, säger Kjell Jannesson, åklagare.

Bevisningen mot 19-åringen bygger främst på vittnesmål från tre pojkar i nedre tonåren som drev runt i Färjestaden samma natt och hängde på de tre äldre killarna i deras misstänkta skadegörelseturné längs Storgatan. Två av dem har pekat ut 19-åringen som skyldig till den stora branden.

Vittnen ifrågasatta

Men försvaret menar att de tre unga pojkarna inte är trovärdiga som vittnen, har gett osammanhängande uppgifter och dessutom har getts möjlighet att prata ihop sig inför förhör:

– De har varit misstänkta själva för brott, och då ska man lägga mindre vikt vid deras vittnesmål, säger advokat Claes Möllersten.

Dom väntas komma om en vecka, den 6 november. Skulle 19-åringen dömas har de vars bilar och egendom förstördes i branden genom sina försäkringsbolag yrkat på ett skadestånd på nästan fem miljoner kronor. Enligt en beräkning som åklagaren lagt fram för rätten hade branden, om den spridit sig, kunna förstöra egendom till ett värde av 90 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Garagebrand i Färjestaden

Mer i ämnet