19-åring åtalas för grov mordbrand i Färjestaden

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man från Mellansverige kommer att åtalas för grov mordbrand i Färjestaden i somras, där två garagelängor och minst 15 bilar till ett sammanlagt värde av 4,5 miljoner kronor totalförstördes.

– Jag kommer att yrka på minst sex års fängelse, säger åklagaren till SVT.

Förundersökningen om branden i Färjestaden är klar och åtalet kommer att lämnas in till Kalmar tingsrätt i morgon förmiddag. Enligt åklagare Kjell Janneson är det flera vittnesuppgifter som binder 19-åringen till brottet. 

– Direkt efter att mannen startade branden vid garagelängorna blev han iakttagen när han tände eld på en soptunna i närheten. Signalementet är bra och det blir ett tydligt utpekande av honom som misstänkt gärningsman, säger han. 

Ytterligare en person åtalas

19-åringen kommer även att åtalas för delaktighet i ett antal skadegörelser som inträffade under brandnatten, där bland annat en busskur slogs sönder. Ytterligare en person, en 21-åring också han från Mellansverige, kommer åtalas för delaktighet i skadegörelse vid samma tillfälle. 

De övriga yngre personerna som varit aktuella under utredningen är alla avskrivna från samtliga misstankar. 

– Det har varit ett ungdomsgäng som dragit runt i området under några timmar. Motivet bakom det här är i min mening ungdomligt oförstånd, säger Kjell Janneson. 

4,5 miljoner försvann i lågorna

Det var under natten till den 14 juli som två garagelängor började brinna i centrala Färjestaden på Öland och minst 15 bilar brann upp till ett värde på över 4,5 miljoner kronor, enligt åklagaren. I närheten av garagen ligger 62 lägenheter vars boende utsattes för livsfara. 

– Det är 92 personer folkbokförda i fastigheterna som enligt räddningstjänsten var utsatta för stor spridningsrisk, säger Kjell Janneson. 

19-åringen har sedan juli suttit häktad och har erkänt skadegörelse av en busskur i området. Enligt åklagaren kommer han inte ihåg något mer utöver det.

I skrivande stund finns inget planerat datum för rättegången.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Minst 15 bilar och två garagelängor förstördes i den misstänkta mordbranden. Foto: Helmuth Petersson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Garagebrand i Färjestaden

Mer i ämnet