Foto: TT

Hultsfred stoppar mottagandet av ensamkommande

Publicerad

Nu stoppar Hultsfred mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Kommunen anser sig inte längre kunna garantera säkerheten för barnen eller för personalen.

Hultsfreds kommun har vid flera tillfällen tidigare slagit larm om den ansträngda situationen vad gäller mottagandet av ensamkommande barn. Men fortfarande anvisas varje vecka mellan fem och tio barn till kommunen, som nu drar i nödbromsen.

– Vi kan inte garantera säkerheten för de ensamkommande barnen eller för personalen, säger socialchefen Ann-Gret Sillén.

En stor acceleration

Personalen mår enligt socialchefen dåligt; de är stressade och några är sjukskrivna. Sedan 2014 har kommunen tagit emot 105 ensamkommande barn.

– Men det har skett en stor acceleration. De senaste tre-fyra månaderna har det varit ungefär 55 barn, säger Ann-Gret Sillén.

Hon ser två stora bekymmer med mottagandet just nu.

– Det ena problemet är att vi inte har tillräckligt med boenden. Det andra är att vi inte hinner göra de utredningar och uppföljningar som vi borde göra för att säkerställa att barnet har det bra, säger Ann-Gret Sillén.

Vill testa att säga nej

Nu stoppas mottagandet under fyra månaders tid. Men frågan är om det faktiskt går att säga nej.

– Lyssnar man på Migrationsverket säger de att vi inte har möjlighet att säga nej. Men vi känner ändå att vi allvarligt måste pröva möjligheten att stänga mottagandet, säger Ann-Gret Sillén.

– När vi får en anvisning från Migrationsverket så kommer vi skicka tillbaka det brevet och avvisa anvisningen, utifrån beslutet om att vi stänger mottagandet.

Kan ni inte anställa fler för att jobba med de ensamkommande?

– Det finns inte tillräckligt med arbetskraft. Det är inte så att vi inte försökt hitta folk. Just nu känner vi att vi gjort precis allt vi kan. Vi måste få ett andningsrum – skapa boendeplatser och trygga miljöer för de barn som är här, säger Ann-Gret Sillén.

Migrationsverket menar att oavsett om Hultsfred tackar nej till en anvisning så har de ändå ansvaret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet