Lars Rosander (C), kommunalråd Hultsfred. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Hultsfred till attack mot Täby: Lurade kvotflyktingar att flytta

Publicerad

Hultsfreds kommun riktar stark kritik mot Stockholmskommunen Täby. Hultsfred menar att en flyktingfamilj som var kvotflyktingar i Täby lurats att flytta till Hultsfred. Täby slår tillbaka kritiken och säger att de aldrig tvingar någon att flytta därifrån.

I ett öppet brev skriver Hultsfreds kommun att Täby har vilselett några av samhällets svagaste att flytta från Täby till Hultsfred där de kommer att få sämre förutsättningar.  

– De tar inte sitt ansvar. Hultsfred har under de senaste åren tagit väldigt stort ansvar när de gäller nyanlända. I Täby hade familjen haft bättre förutsättningar, men de har låtit dem flytta hit utan någon som helst kontakt med oss, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred till SVT Nyheter Småland.

Skrev på kontrakt på Hultsfredslägenhet

Enligt Hultsfreds beskrivning består flyktingfamiljen av mamma, pappa och fem barn som kom som kvotflyktingar i november 2018. De placerades i två rum på ett hotell i Täby och boendesituationen var trång och jobbig. De fick inte heller komma igång med sitt etableringsprogram.  

En boendekonsulent hos Täby kommun ska enligt Hultsfred förklarat för familjen att det inte fanns någon lägenhet att hyra i kommunen och ska sedan ha visat dem en lägenhet på en ort i Hultsfreds kommun. Familjen har sedan skrivit på kontraktet på kommunkontoret i Täby och genom att frivilligt lämna kommunen har de inte längre rätt till någon ekonomisk hjälp från Täby kommun.

Tvingar ingen att flytta

På Täby kommun tillbakavisar de kritiken. Socialchefen förklarar att det inte är ovanligt att nyanlända väljer att flytta från kommunen eftersom bostadsbristen är stor.

– Det hör av sig fastighetsägare från hela Sverige till Täby kommun för att informera om att de har lediga lägenheter. Vi tvingar ingen att flytta härifrån, utan de gör egna val, säger socialchefen Claes Lagergren. 

Lurat familjen att flytta

Hultsfreds kommun menar att familjen blivit förd bakom ljuset. De kommer nu att hjälpa familjen, trots att de tycker att det gått fel till. 

– Vi ska göra vad vi kan för familjen utifrån våra förutsättningar, men dessvärre är det väntetider på SFI och barnomsorg. Det kommer ta längre tid att komma in i samhället. Vi kommer att ta vårt ansvar, men vi tycker inte att det ska gå till så här, säger Lars Rosander (C).

På Täby kommun medger de att familjen kanske skulle haft bättre förutsättningar hos dem, men påpekar åter att de flyttat av egen vilja.

Täby kommun kommer efter påskhelgen att kontakta Hultsfreds kommun.

– Det är väldigt kraftfullt språkbruk de använder sig av i det öppna brevet. Jag tycker att det är ledsamt att de inte kontaktar oss direkt om de har frågor, säger Claes Lagergren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer