En person kör truck och flyttar bur fylld med svarta sopsäckar på återvinningscentral.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya textillagen som innebär att det är förbjudet att slänga textil och kläder i vanliga sopor har gjort att olika välgörenhetsorganisationer och avfallsbolag nu säger ifrån. Textilinsamlingarna svämmar över och bra textil förstörs. Hör vad Human Brigde säger om situationen i videon. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Sveriges största textilinsamlare har överfulla lager: ”Hinner inte hantera”

Publicerad

Det finns inte sorteringskapacitet i Sverige eller Europa för att hantera den stora mängden textiler som nu skänks. Det menar Biståndsorganisationen Human Bridge, Sveriges största insamlare av kläder och textil, som vill ha ersättning från kommunerna för att kunna utöka sin verksamhet.

Human Bridge har avtal med 140 av landets kommuner och har förbundit sig att hantera materialet som lämnas där. Men det kostar mycket mer att samla in, sortera och ta hand om det som måste förbrännas nu och de behöver pengar för att kunna utöka fordon och personal, då de ser att de även behöver börja sortera på kvällstid för att hinna med mängden som kommer in.

– Där kan vi bara vädja till kommunerna att hjälpa oss att hantera den här situationen under ett övergångsskede tills ett producentansvar och den finansieringen är på plats, säger Lars Råsberg, biträdande direktor på Human Bridge.

Det händer med textilavfallet – efter nya lagen

Under hösten förväntas EU-parlamentet fatta beslut om ett producentansvar, vilket innebär att klädföretagen bland annat blir ekonomiskt ansvariga för insamling och återvinning av deras textilier. Men risken är att det inte skulle börja gälla förrän år 2028.

– För vår del måste det till en förändring i dag, säger Lars Råsberg.

Krävs mer teknisk utveckling

Ett av de stora problemen är att det inte finns teknik för att hantera mängden textilier.

– Det kommer krävas massor av teknisk utveckling för att man ska kunna hantera textilavfallet på ett miljömässigt bra sätt, säger Lars Råsberg.

Förra året samlade de in totalt 13 500 ton och med nuvarande takt skulle de hamna på över 24 000 ton.

– Vi har 1 500 ton i lager just nu som vi inte hinner med att hantera och som riskerar att förstöras om det ligger för länge, säger Lars Råsberg.

Kommuner gör olika

Det skiljer sig från kommun till kommun hur man valt att tolka lagen gällande vad som ska in i textilåtervinningen. Lars Råsberg efterfrågar tydligare information från Naturvårdsverket kring vilken textil man måste lämna in enligt lagen.

– Naturvårdsverket säger att man inte ska lämna in textilspill och små bitar av textil. Jag tycker att en trasig socka kan vara en liten textilbit också. Det fungerar inte att återvinna en liten socka på ett bra sätt. Om den ska rivas kommer den bara snurra runt i maskinen, säger Lars Råsberg.

Två personer sorterar kläder vid en grön station inomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michael Fransson sorterar textilier i Högsby, dit kläder från mellersta och södra Kalmar län körs. Se bilderna inifrån sorteringen i videon. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Vad innebär producentansvar?

  • Producenterna ska ha ett ekonomiskt och organisatoriskt ansvar för insamling och återvinning av textilier.
  • Insamlingen ska vara ”lämplig” och rikstäckande. Inget krav på bostadsnära insamling ställs.
  • Kommuner kan samla in textil separat, men materialet ska lämnas till producenterna.
  • Ideella aktörers insamling ska kunna fortsätta som hittills. De får alltså både samla in och behålla materialet.
  • Remake-aktörer får också samla in och behålla det material som används.
  • Insamling ska också kunna ske i samband med försäljning av textilier.

Källa: Avfall Sverige

HUMAN BRIDGE

Human Bridges huvudsyfte är att samla in sjukvårdsutrustning i Sverige och skicka det till sjukhus runt om i världen. För att finansiera det samlar de in textilier och kläder som de säljer till sorteringsbolag inom EU som i sin tur säljer det vidare globalt.

De har omkring 2 500 gröna klädboxar utplacerade i samhället.

Källa: Human Bridge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det händer med textilavfallet – efter nya lagen

Mer i ämnet