Emelie Lund och hennes hund Yup, som kom till undsättning när hon behövde honom som mest. Foto: TT/Emelie Lund

Emelie jagades av älg – kastade sig av cykeln

Uppdaterad
Publicerad

Emelie Lund var på väg för att ge sina kalvar vatten på fredagskvällen när en älg plötsligt stod mitt framför henne i höstmörkret. Och den var inte glad över att se henne.

Emelie Lund bor på en gård utanför Kristvallabrunn i Nybro kommun. Hon hade med sig sina fyra bordercollies och sin papillon när hon var på väg med cykeln till sina kalvar för att ge dem vatten.

– Det var strax innan 22-tiden så det var mörkt, jag hade bara en pannlampa. Helt plötsligt står en stor älg mitt i gatan bara några meter bort och jag tänker att oj står den här. Jag tvärbromsar min cykel och den får syn på mig, säger Emelie Lund.

Älgen tar då ett skutt mot Emelie, som höjer sina händer och skriker ”ho ho ho” för att skrämma bort den.

– Man brukar göra så med kossor, men jag har förstått nu i efterhand att det skulle jag inte gjort. Den börjar stampa i marken, lägger öronen bakåt och ger ifrån sig ett mullrande ljud. Jag lyser ju med pannlampan rätt in i ögonen på den och jag ser hur de smalnar. Jag fattar att den är jättearg och jag måste fly därifrån.

Galopperar i full kraft

Emelie kastar runt cykeln och börjar trampa därifrån, men älgen galopperar snabbt i fatt henne. Hon ser hur älgens ena framben far fram i full kraft bredvid cykeln och missar henne med bara några centimeter.

Huvudet är vid ett ögonblick precis vid hennes axel.

– Jag kastar mig av cykeln och tänker att jag måste ta mig över stenmuren precis intill, för det finns ett elstaket på andra sidan. Precis då hoppar Yup över stenmuren från ingenstans och biter sig fast i älgens mule. Han hänger liksom fast.

Emelie får tag i sin telefon och ringer efter sin man Daniel.

– Jag var ju panikslagen så jag hann inte uppfatta vad det var som hände sedan. Jag bara ropade i telefonen att jag blivit attackerad av en älg och grät. Jag vet inte om Yup fattade att jag var i knipa eller om han bara tyckte att det var roligt att få bita tag i älgens mule.

”I dag är han mycket värd”

Vad som sedan hände med älgen vet inte Emelie, men förmodligen försvann den nedför skogsvägen. Hon har inte sett till den sedan dess.

– Det var riktigt obehagligt. Hade den kommit åt mig hade den förmodligen stampat på mig och då hade jag nog dött.

Men att Yup är dagens hjälte finns det inga tvivel om.

–  I dag är han värd mycket. Jag är väldigt sugen på att säga att vi ska vara inomhus i dag, för nu känns det som att jag aldrig mer vill gå ut. Men vi ska väga lammen i dag, så Yup ska få jobba igen. Men det älskar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.