Maja Palm och Eddie Blomgren har flera gånger glömt att använda presentkort de fått till jul. Foto: Julia Atiyeh/Christine Olsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hundratusentals kronor brinner inne på presentkort

Uppdaterad
Publicerad

Ett presentkort är en vanlig julklapp – men glöms inte sällan bort i någon byrålåda. En sammanställning av tre populära presentkort i Småland visar att hundratusentals kronor brinner inne på korten varje år.

Shoppingcentrum och centrumkärnor skaffar allt oftare gemensamma presentkort som gäller i flera butiker. Sedan 2012 har Grand Samarkand i Växjö ett eget presentkort och 2014 kom Guldkortet i Kalmar som gäller i ett stort antal butiker och shoppingcentrum i staden.

Presentkort löses aldrig ut

Men varje år brinner hundratusentals kronor på presentkorten inne när giltighetstiden går ut.

SVT Nyheter Småland har tittat på användingen av tre olika presentkort i Småland: Guldkortet i Kalmar och presentkortet på Grand Samarkand och Växjö Citys presentkort i Växjö.

Varje år är det en liten andel av de insatta presentkortspengarna som aldrig löses ut. Men med tanke på hur många presentkort som säljs blir det ändå höga belopp.

Varje år är det hundratusentals kronor som brinner inne på de respektive presentkorten Foto: SVT Nyhetsgrafik

5 procent löses aldrig in

Shoppingcentret Grand Samarkand i Växjö uppger att upp till 5 procent av de pengar som sätts in på presentkorten aldrig löses in. Med en omsättning på åtta miljoner i presentkortsförsäljning innebär det omkring 400 000 outnyttjade kronor som går tillbaka till köpcentrat varje år.

På alla de presentkort som Växjö city säljer glöms 231 000 kronor bort varje år. Guldkortet i Kalmar har i sin tur 351 000 kronor i outnyttjade presentpengar årligen.

I de presentkortsamarbeten som SVT Nyheter Småland undersökt är det vanligast att de överblivna pengarna går tillbaka till administrationen av själva presentkortet, som omges av kostnader och bankavgifter.

En del av pengarna går även tillbaka till marknadsföringsbudgeten för de respektive butikssamarbetena.

”Lätt att glömma i plånboken”

Flera personer som SVT träffar på shoppingcentrat i Växjö känner igen fenomenet med glömda presentkort.

– Ja, det har hänt många gånger faktiskt. Man blir ju glad när man får det, för man tänker att man kan köpa vad man vill, men sen är det lätt att man glömmer bort det i plånboken, säger Maja Palm.

Men att det i slutändan är så mycket outnyttjade pengar som hamnar hos butikerna är inget som förvånar Eddie Blomgren.

– Jag är inte jätteförvånad faktiskt, att det är så mycket pengar. I och med att det är lätt att det brinner inne när det är låst till en sak och att man inte använder det, säger han.

Det gäller för presentkort

Visa

Hur länge gäller ett presentkort?

Giltighetstiden ska anges i samband med köpet, det kan vara ett år, två år eller fem år beroende på presentkort. Om ingen giltighetstid står angiven gäller presentkortet i 10 år.

Kan man få ett nytt presentkort om man tappar bort det?

Nej. Ett presentkort är en värdehandling, precis som kontanter. Även om du har kvitto på att du köpt presentkortet gäller inte det. Eftersom presentkortet är en värdehandling kan du inte kräva att få handla för beloppet som finns på kvittot utan att visa upp värdehandlingen.

Kan man använda presentkort efter att giltighetstiden gått ut?

Det beror på vad butiken har för policy. I vissa butiker går det bra att använda presentkortet även om du gått över giltighetstiden. I vissa fall kan man även be om en förlängd giltighetstid på presentkortet i samband med att du köper det, men det kan vara förenat med en extra avgift.

Källa: Konsumentverket/ Råd och Rön

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer