Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Hur många har blivit vaccinerade utan att tillhöra någon av de prioriterade grupperna? Och hur har det alls kunnat ske? De frågorna ställer Henrik Yngvesson (M) och övriga oppositionspolitiker i Mörbylånga kommun till kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) Foto: Mörbylånga kommun

Oppositionen kräver svar: ”Hur många har gått före i kön i Mörbylånga?”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det framkommit att en chef i Mörbylånga gått före i vaccinationskön agerar nu den politiska oppositionen i Mörbylånga kommun gemensamt och kräver svar. De vill att kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) redogör för hur många som blivit vaccinerade utan att tillhöra någon prioriterad grupp.

Det var nyligen det visade sig att socialchefen i Mörbylånga blivit vaccinerad mot covid-19, utan att ha tillhört prioritetsgrupp 1. Förklaringen som gavs till det var att en person som skulle blivit vaccinerad uteblev och istället för att vaccinet skulle bli oanvändbart, fick en högt uppsatt chef den dosen.

– Det är helt emot de riktlinjer som regionen och Folkhälsomyndigheten tagit fram, säger Henrik Yngvesson (M), oppositionsråd i Mörbylånga och 2:a vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han är en av dem som nu kräver att kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) svarar på hur det kunde hända. I ett gemensamt uttalande skriver oppositionen att det varit ”förvånansvärt tyst” från den politiska ledningen efter avslöjandet.

Vill veta om fler tjänstemän vaccinerats

– Vi vill veta hur många fler som blivit vaccinerade utan att tillhöra någon prioriterad grupp och vilka åtgärder som planerats för den eller dem som gått före i vaccinationskön, säger Henrik Yngvesson.

”Oerhört allvarligt”

– Det är oerhört allvarligt om man inte följt prioriteringsordningen. Jag tycker att oppositionen slår in öppna dörrar, vi hade ett möte tillsammans efter att det här kom fram och bestämde oss för att tillsätta en utredning. Jag tycker det är märkligt att man väljer att agera känslomässigt, säger Matilda Wärenfalk (S), kommunalråd i Mörbylånga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mörbylånga

Mer i ämnet