Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Familjen Johansson-Nyds hus ligger bara 500 meter ifrån den tilltänkta bergtäkten. Foto: SVT

Familjen fruktar buller och damm från planerad bergtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det för cirka två år sen damp ner ett brev hemma hos familjen Johansson-Nyd om en eventuell bergtäktverksamhet i närheten av deras hem, så ligger deras framtidsplaner på is. Den planerade bergtäkten ska ligga bara 500 meter från familjens hus i Aringsås.

Familjen är dock långt ifrån den enda som protesterar mot den eventuella verksamhet som är planerad att pågå från 06:00-18:00 varje vardag i 20 år. Flera boende i anslutning till platsen är oroliga över kraftigt buller, luftförorening, ökade långtradartransporter och sprängningar.

– Det är klart att det är jobbigt. Det förhindrar ju tankar om framtiden för mig och andra berörda om man till exempel vill renovera. Vad är det som händer med huspriser och så, undrar husägaren Roger Johansson.

Oro över att inte kunna bo kvar

– Vi känner oss väldigt små i det här. Man kan inte bara köra över folk på detta viset, säger Caroline Nyd, sambo med Roger Johansson.

– Man blir ju mest orolig för ifall man inte kan bo kvar. För jag har bott här väldigt länge nu, säger Irma Johansson och får medhåll av sin bror Vincent Johansson.

I klippet ovan kan du se en intervju med familjen Johansson-Nyd. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer