Håkan Wifvesson, vd Swerock AB. Foto: TT/pressbild

Swerock tillbakavisar kritiken: ”Vi följer de lagar och regelverk som finns”

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun vill stoppa den planerade bergtäkten i Alvesta kommun eftersom de menar att processen har gått felaktigt till. Men det ansvariga företaget Swerock, tillbakavisar kritiken och säger att har de följt de lagar och regler som finns.

Swerock AB har ansökt om att få anlägga en bergtäkt i Engaholm i Alvesta kommun. Men bergtäkten skulle också påverka Växjö kommun mycket eftersom de flesta lastbilar med bergmassa skulle gå genom det lilla samhället Gemla. På Växjö kommun tycker de att processen gått felaktigt till. 

– Vi blev inte inbjudna till det samråd som man är skyldig att ha som företag i en sådan här process. Bergtäkten kommer framför allt få konsekvenser för Växjös invånare och vi har inte fått uttrycka våra synpunkter. Den borde tas om och göras rätt. Därför avvisar vi den, säger kommunalråd Anna Tenje (M).

Följer regelverket

Men Swerocks vd tillbakavisar kritiken från Växjö kommun. Det finns ingen skyldighet att bjuda in närliggande kommuner, utan de får möjlighet att yttra sig i nästa fas. Växjö kommun har nu skickat in ett yttrande som Swerock måste svara på innan den 7 maj.

– Det första samrådet sker alltid med den kommun där vi kommer att bedriva verksamheten. Vi följer de lagar och regelverks om finns, säger Håkan Wifvesson, vd på Swerock.

Oro för buller

Närboende till den planerade bergtäkten har också protesterat mot bland annat bullernivån och trafiksituationen. 

– Det finns ett väldigt gediget regelverk kring vad som gäller. Bullerutredningar är gjorda, allting är testat och prövat. Vi uppfyller alla de krav som finns på oss för att få starta och driva en verksamhet, säger Håkan Wifvesson.

Enligt honom är det viktigt att ha en dialog med de som bor i området och de har därför bland annat deltagit på en träff som Gemla samhällsråd bjöd in till i slutet av mars i år.

– Då träffade vi ett 90-tal boende i området. Vi fick möjlighet att förklara hur det kommer att fungera och hur vi gjort våra utredningar. Det är viktigt för oss att de närboende vet att vi finns och att vi sköter det vi ska på ett korrekt sätt.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planerad bergtäkt i Alvesta kommun

Mer i ämnet