Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Roland Andersson bor ett par kilometer från den planerade bergtäkten. Foto: SVT

Protesterna hjälpte inte – snart blir Roland granne med stenkross

Uppdaterad
Publicerad

Ett par kilometer från Roland Anderssons hus får företaget Swerock krossa och spränga berg – det har Mark- och miljödomstolen beslutat idag.

Mark- och Miljödomstolen meddelade idag sitt beslut om att avvisa de 22 överklaganden som behandlats när det gäller tillståndet för en ny bergstäkt i Engaholm, söder om Alvesta.

Domen gör att företaget Swerock får tillstånd att borra och spränga i berget 10-15 veckor om året och att krossa sten alla vardagar mellan 8 och 18. Dessutom kommer runt 60 tunga fordon köra sten genom närliggande orten Gemla, varje dag.

”Kommer bli påverkade”

Planerna har väckt protester, både från närboende och de som bor längs med de framtida transportlederna.

– Det är den bistra sanningen, att vi kommer bli påverkade. Det är bullernivån, det kommer vi inte ifrån, säger Roland Andersson, som bor i villaområdet Aringsberg ett par kilometer från bergtäkten.

Hör honom och Marie Lindberg, som också bor i området, om domstolens beslut, och vad företaget måste göra för att minimera störmomenten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planerad bergtäkt i Alvesta kommun

Mer i ämnet